FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

BERLIN - Na kraju posjeta Berlinu u povodu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko je s predsjednikom toga doma Winfredom Kretschmannom razgovarao o tome kako će Hrvatska i u Uniji trebati suradnju s Njemačkom, priopćeno je u petak iz Sabora. Leko je zahvalio njemačkom parlamentu na snažnoj potpori članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, kao i na pomoći koju je Njemačka pružala u cijelom procesu pristupanja. "Dobrodošli u Europsku uniju", poručio je Kretschmann predsjedniku Sabora i svim hrvatskim građanima, izrazivši zadovoljstvo što je Bundesrat jednoglasno ratificirao hrvatski prustupni ugovor. Kretschmann smatra da će Hrvatska obogatiti EU svojom kulturom i tradicijom s kojom se i osobno upoznao prilikom posjeta Hrvatskoj.

SARAJEVO - Nekoliko stotina osoba među kojima prevladavaju studenti okupilo se u petak oko 15 sati pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu kako bi prosvjedovali zbog stanja u zemlji. Današnje prosvjede je organizirala nevladina udruga "Studentski parlament", a njen predsjednik Ahmet Nurković kazao je kako su problemi s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja povod za okupljanje, no oni žele ukazati i na težak položaj studenata i poteškoće s kojima se susreću tijekom studiranja. Nekoliko desetaka policajaca osigurava sjedište bosanskohercegovačke vlade i parlamenta.

SARAJEVO - Dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine koji dolaze iz Republike Srpske do daljnjega neće odlaziti na posao u Sarajevo jer se tamo ne osjećaju sigurno, odlučila je u petak vlada RS na izvanrednoj sjednici održanoj u Banjoj Luci u povodu prosvjeda koji su dan ranije organizirani u Sarajevu. "Ne postoje sigurnosni uvjeti za njihov rad u tijelima vlasti BiH", izjavio je novinarima nakon sjednice entitetske vlade predsjednik skupštine RS Igor Radojičić. Najavio je i kako će o svemu idućeg tjedna raspravljati i entitetski parlament dodajući kako sve stranke iz RS koje sudjeluju u tijelima vlasti BiH u ovom slučaju trebaju jedinstveno nastupiti.

MOSTAR - Supredsjedatelj Zastupničkog doma i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić izjavio je u petak da će prosvjedi u Sarajevu izazvati produbljavanje političke krize ističući da je krajnje neizvjestan nastavak rada državnih institucija. "Bojim se da će posljedice za dalje funkcioniranje sustava u BiH biti vrlo teške. U razgovorima s klubovima svih stranaka sam dobio vrlo jasne poruke kako je nastavak rada krajnje neizvjestan", rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić za medije u Mostaru. "JMBG jeste povod i građani imaju prava biti nezadovoljni. Međutim tijek prosvjeda, zahtjevi i transparenti su razotkrili postojanje političkih motiva kako iz samoga Sarajeva, tako i dijelova međunarodne zajednice", dodao je Ljubić. Po njegovim riječima hrvatskoj politici, ali i državi BiH je najvažnije da sustav funkcionira te da nema zastoja na putu k EU.

SAN JOSE - Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je branio vladin program nadzora telefonskih razgovora i aktivnosti na internetu Amerikanaca i istaknuo da se taj nadzor provodi uz široka sigurnosna ograničenja kako bi se izbjegla njegova zloporaba. "Nitko ne sluša vaše telefonske pozive. U ovom se programu ne radi o tome", rekao je Obama novinarima za posjeta kalifornijskoj Silicijskoj dolini. On je ustrajao na tvrdnji da program nadzora ima odgovarajuću ravnotežu između osiguravanja Amerikanaca od terorističkih napada i zaštite njihove privatnosti. List Washington Post je u četvrtak izvijestio da se savezne vlasti priključuju na središnje servere tvrtki poput Googlea, Applea i Facebooka kako bi pristupale e-mailovima, fotografijama i drugim privatnim dokumentima koji analitičarima omogućuju da prate kretanje i kontakte neke osobe.

LUXEMBOURG - Europska unija je u petak izrazila zabrinutost zbog otkrića o nadziranju komunikacija u SAD-u i od američkih vlasti zatražila više informacija o slučaju. "Mi imamo informacije iz tiska. Naravno da smo zabrinuti za moguće posljedice po privatan život europskih građana", rekla je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem na kraju sastanka ministara unutarnjih poslova članica EU-a u Luxembourgu. "Još je prerano za izvlačenje zaključaka. Trebamo još informacija i kontaktirali smo naše američke kolege kako bi dobili više", dodala je povjerenica.

ISTANBUL - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izjavio u petak da je otvoren prema demokratskim zahtjevima i usprotivio se nasilju osmog dana prosvjeda protiv vlade u Turskoj. "Mi smo protiv nasilja, vandalizma i akcija koje ugrožavaju druge u ime sloboda. Otvorena srca dočekujemo one s demokratskim zahtijevima", rekao je Erdogan na konferenciji o odnosima između Turske i EU. On je kritizirao "kampanju laži i dezinformacija" na društvenim mrežama u vezi prosvjeda koji traju u Turskoj tjedan dana i u kojima su živote izgubile 3 osobe i ozlijeđeno je blizu 5.000. On je ponovio da vlada ostaje pri svom vrlo spornom planu preuređenja Trga Taksim u Istanbulu koji je potaknuo prosvjede.

ISTANBUL - Pretjeranoj policijskoj uporabi sile nema mjesta u demokraciji, ali prosvjedi u Turskoj ne dovode u pitanje njezin pristup Europskoj uniji (EU), ocijenio je u petak u Istanbulu europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. "Mirni prosvjedi predstavljaju legitiman put izražavanja mišljenja u demokratskom društvu. Pretjeranoj policijskoj uporabi sile protiv prosvjednika nema mjesta u demokraciji", rekao je Fuele u govoru na konferenciji kojoj je nazočio i turski premijer Recep Tayyip Erdogan. "Pozivam Tursku da ne napusti svoje vrijednosti slobode i poštivanja ljudskih prava. Jamčimo vam da nemamo namjeru odustati od turskog pristupa EU", dodao je europski povjerenik.

MOSKVA - Ruski vojnici spremni su zamijeniti austrijske pripadnike mirovnih snaga UN-a na Golanu (UNDOF), izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin pošto je službeni Beč objavio da će povući svoje vojnike iz te misije zbog pogoršanja sukoba u Siriji. Austrija, koja ima 380 od tisuću pripadnika UNDOF-a, mirovnih snaga koji već četiri desetljeća nadgledaju prekid neprijateljstava Izraela i Sirije na Golanu, objavila je da će povući svoje snage iz tog područja zbog jačanja sukoba snaga sirijskog režima i pobunjenika na granici. "S obzirom na složenu situaciju na Golanskoj visoravni, mi možemo zamijeniti odlazeći austrijski kontigent u pograničnom području između izraelskih snaga i sirijske vojske", kazao je Putin.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙