FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - "111 godina zatvora" naslovi su koji u četvrtak dominiraju u dnevnim listovima u Bosni i Hercegovini i u kojima se opširno izvještava o presudi šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne. Sarajevski "Dnevni avaz" Jadranka Prlića i ostale bez zadrške naziva zločincima te ističe kako su svi osuđeni za udruženi zločinački pothvat čiji je cilj bio uspostava hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji je trebao postati samostalnom državom ili se pak pripojiti Hrvatskoj. Za razliku od "Avaza" "Oslobođenje" o presudi izvještava odmjerenije i bez bombastičnih naslova. Uz sadržaj presude list prenosi i brojna reagiranja iz zemlje iz kojih je razvidno kako bošnjačka i hrvatska stajališta o presudi ostaju podijeljena a činjenice se i dalje različito tumače.

PEKING - Kinesko ministarstvo obrane u četvrtak je odbacilo tvrdnje da su kineski hakeri upali u informatičke sustave američke vojske kako bi ukrali podatke o naprednoj vojnoj tehnologiji. Washington Post je javio o krađi podataka pozivajući se na izvješće Odbora za obranu i znanost napravljeno za ministarstvo obrane SAD. Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Geng Yansheng odbacio je navode iz izvješća za koje su i američki vojni dužnosnici ustvrdili da je staro i preuveličava stvarne činjenice. "To izvješće podcjenjuje sigurnosne sustave američke obrane i inteligenciju kineskog naroda", rekao je Geng. "Kina je apsolutno sposobna sama izraditi oružje koje joj je potrebno za nacionalnu sigurnost", dodao je.

RAMALAH - Izraelska vlada uništava napore američkog državnog tajnika Johna Kerryja na pokretanju mirovnog procesa, rekao je u četvrtak palestinski pregovarač Saeb Erakat nakon što je potvrđeni planovi izgradnje naselja u okupiranom istočnom Jeruzalemu. "Smatramo da posljednje odluke izraelske vlade uništavaju Kerryjeve napore", rekao je Erakat, prenosi AFP. Erakat je optužio Izrael da ima sustavni plan uništenja Kerryjevih napora, koji sadržava pojačanja naseljavanja, preseljenje građana i napade doseljenika na palestinska područja. Prema uredu Terrestrila Jeruzalem koji se bavi praćenjem naseljevanja, Izrael će izgraditi 300 stanova u naselju Ramot i 797 u drugim područjima koji će biti ponuđeni na prodaju blizu palestinskog grada Betlehema na Zapadnoj obali.

WASHINGTON - Muškarac čečenskog podrijetla Ibragim Todašev kojeg je ubio FBI prošlog tjedna na Floridi tijekom ispitivanja u vezi njegove povezanosti s počiniteljima atentata u Bostonu, nije bio naoružan, izvijestio je Washington Post. Todašev (27) je ubijen 22. svibnja nakon dvosatnog ispitivanja koje su vodili federalni agenti u njegovom stanu u Orlandu kada je navodno pokušao napasti jednog istražitelja. Nešto prije njegove smrti priznao je upletenost u trostruko ubojstvo koje je, kako je rekao 11. rujna 2011. počinio s Tamerlanom Carnajevim, starijim bratom optuženim za atentat 15. travnja u kojem su ubijene 3 osobe i ranjene 264 tijekom maratona u Bostonu. Nakon incidenta su agenti FBI naveli da je mladi čovjek potegao nož i pokušao uzeti pištolj od jednog njihovog agenta. Prema pisanju Washington Posta jedan predstavnik snaga reda je rekao da je Todašev neposredno prije nego je ubijen skočio na jednog od agenata FBI-a, ali da pri sebi nije imao ni nož ni oružje. Glasnogovornik FBI-a Paul Bresson je odbio komentirati ove informacije i rekao da se vodi unutrašnja istraga

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙