FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SPLIT - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević pozvao je danas premijera Zorana Milanovića da "promijeni smjer" jer podatak Državnog zavoda za statistiku da je BDP u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto pokazuje da se produbljuje kriza u Hrvatskoj. Matijašević je zamjerio Milanoviću na tvrdoglavosti jer inzistira na tomu da neće mijenjati smjer svoje politike. "Usrdno ga molim, kad struku ne sluša i kad je neosjetljiv na probleme hrvatskih građana, da promijeni smjer", rekao je Matijašević na konferenciji za novinare u Splitu. Izrazio je nadu da Vlada neće "trenirati strogoću" u Splitu nakon što je za gradonačelnika izabran SDP-ovac Ivo Baldasar, a Baldasar ne bi smio slijediti postupke svojih kolega na državnoj razini i potrošiti pola mandata na kadroviranje, nego se mora odmah uhvatiti posla i početi rješavati probleme. Za nedavnu najavu ministra uprave Arsena Bauka da će se izmjenama Zakona o referendumu produžiti vrijeme prikupljanja potpisa, ali će se ti potpisi prikupljati u uredima državne uprave, Matijašević je ustvrdio kako se time praktično želi onemogućiti referendum. "Poručujem da im to neće proći", istaknuo je Matijašević.

ZAGREB - Nedavna isplata nagrade od 3.550 kuna radnicima HEP-a nije "skandalozno i sramotno rasipanje novca" već se zapravo radi o smanjenju prava radnika za najmanje 1.100 kuna godišnje, poručili su danas čelnici TEHNOS-a - Strukovnog sindikata radnika HEP-a. Ministar financija Slavko Linić naljutio se na krivu stvar jer su dogovorom o isplati nagrade za dan HEP-a sindikati zapravo pristali na smanjenje prava zaposlenih u HEP-u - ukinute su božićnice, regresi i uskrsnice, te su smanjene naknade za prijevoz, minuli rad, dnevnice, terenski dodaci i naknade za odvojeni život, što iznosi najmanje 1.100 kuna po radniku, istaknuo je predsjednik TEHNOS-a Denis Geto na konferenciji za novinare. To je učinjeno nakon što je HEP u prvom tromjesječju zahvaljujući rekordnoj hidrološkoj godini ostvario dobit od 480 milijuna kuna, naglasio je Geto upozorivši kako se "prosipa demagogija" oko 48 milijuna kuna, koliko stoji isplata tih nagrada, a ne spominju se stotine milijuna kuna koje HEP gubi zbog "stranačkog uhljebljivanja" i posljedične nesposobnosti u upravljanju kompanijom. Od dolaska nove Uprave, u zadnjih godinu i pol, u HEP-u je politički "uhljebljeno" između 100 i 200 osoba, tvrdi Geto, pri čemu se smanjuje broj zaposlenih u proizvodnji a povećavaju menadžment i administracija.

ZAGREB - Predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da se ne sjeća sastanka iz travnja 2007. na kojem je čelnicima državnih i javnih tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, sugerirano da posluju s agencijom Fimi media. Mudrinić je kazao da je kao čelnik telekomunikacijske tvrtke u kojoj je država do početka listopada 2007. imala 49 posto udjela često dolazio na sastanke kod premijera jer se HT smatrao tvrtkom od strateškoga državnog interesa. "Sastanka u vladi iz travnja 2007. sam se prisjetio tek nakon napisa u medijima. Kako se HT tada pripremao za javnu ponudu, sastanak sam doživio kao jedan u nizu sličnih sastanaka", kazao je Mudrinić. Dodao je da je za agenciju po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici čuo samo iz medija, kao i da poznaje bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, koji je teretio bivšeg premijera i priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki. No, Barišić ga nikada nije ništa tražio, iako su se viđali na mnogim sastancima, ustvrdio je Mudrinić, ističući da u to vrijeme nije bio član HDZ-a kao ni bilo koje druge stranke.

KARLOVAC - Zbog bolesti Waltera Wolfa nije danas na karlovačkom Županijskom sudu održana prva zakazana rasprava u ponovljenom suđenju tom međunarodnom biznismenu za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti u bivšoj Karlovačkoj industriji obuće KIO 2003. godine. Odvjetnik Ante Nobilo opravdao je izostanak dopisom da se Walter Wolf nalazi na liječenju u SAD-u. Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud uvažio Wolfovu žalbu i ukinuo prvostupanjsku presudu karlovačkog Županijskog suda iz 2008. godine kojom je Wolf bio osuđen na dvije i pol godine zatvora. Vrhovni sud smatra spornim da je Wolf kao vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora KIO-a radi prisvajanja 20 tisuća eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu u Srbiji potaknuo direktora Ivu Maglicu da umjesto na račun KIO-a uplati devize na osobni devizni račun Waltera Wolfa u HVB Splitskoj banci. Vrhovni sud traži da se u ponovljenom suđenju provjeri vjerodostojnost naloga po kojima je sporna uplata navodno bila prenesena na razne račune u žalbi poimence navedenih radnika KIO-a za isplatu plaća, a koje im nisu mogle biti isplaćene preko žiro računa tvrtke jer je on bio u blokadi.

ZAGREB - U sklopu programa Kroatien Kreativ, kojim se u povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU hrvatska kultura predstavlja u Njemačkoj, Podunavsko-švapski muzej u Ulmu ugostit će 8. lipnja "Dan Hrvatske", na kojemu će se predstaviti hrvatski narodni običaji, glazba, turizam i slikarstvo. Na taj dan održat će se "Hrvatski sajam" sa štandovima Europske komisije, Dunavskog biroa, Hrvatske kulturne zajednice te Hrvatske turističke zajednice, dok se za djecu organizira program "Winnetou i Hrvatska" o popularnim filmovima o Winnetouu snimanima na hrvatskim lokacijama. Djeca će moći sudjelovati i u radionicama na kojima će se izrađivati indijanske krune od perja, naučiti baratati lukom i strijelom, potezati uže i zavezati kravatu, izvijestilo je Ministarstvo kulture. Nastupit će hrvatska folklorna skupina "Plavi Dunav", a izvest će se i predstava koja je dio izložbe "Čovjek – rijeka. Umjetnost iz podunavskih zemalja", koja je upravo postavljena u Podunavsko-švapskom muzeju, uz izložbe "Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske" o kulturnoj baštini Istočne Slavonije te "Traženje tragova" osječkog fotografa Damira Rajlea koja istražuje prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predstava "Sretni princ", nastala prema motivima istoimene pripovijetke Oscara Wildea o ljubavi i požrtvovnosti koje se u bešćutnom ljudskom društvu ne bi smele zaboraviti, premijerno će se izvesti u četvrtak, 6. lipnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka, u režiji Krune Tarle. Po riječima dramaturga Slobodana Šnajdera, "Sretni princ" priča je o beskrajnoj ljubavi za bližnje, o ljubavi koja ne računa s tim da bude uzvraćena jer oplemenjuje onoga koji se razdaje drugima. U predstavi, namijenjenoj djeci starijoj od pet godina, glume Mira Bosanac, Mladen Čutura, Marina Kostelac, Katarina Perica Kirin, Matija Prskalo, Matilda Sorić, Ivica Aničić. Kreaciju lutaka, scenografiju i kostime potpisuje Kruna Tarle, skladatelj je Nenad Brkić, a koreografi predstave Kruna Tarle i Morana Dolenc.

DUBROVNIK - Od 108 plaža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji more je na 104 izvrsne, a na četiri dobre kakvoće, pokazuje prvo ovogodišnje redovno ispitivanje mora koje je proveo županijski Zavod za javno zdravstvo. Prema prvom ispitivanju kakvoće mora uzorci na svim 108 plaža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje, priopćeno je jutros iz županijskog Ureda za odnose s javnošću.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙