FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - U 7 sati otvaraju se birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, u kojima se u drugom krugu lokalnih izbora biraju čelnici za sljedeće četiri godine. Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača. Građani, njih nešto više od 3.300.000, glasovat će na oko 5.500 biračkih mjesta, što je oko tisuću mjesta manje nego u prvom krugu. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koji trebaju dobiti gradonačelnike. Gradonačelnike bira još 15 većih gradova - Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula. Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županije su koje u drugom krugu biraju župane. Birališta se zatvaraju u 19 sati, do kada traje izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate.

VARAŽDIN - Gotovo dvosatnim glazbeno-scenskim spektaklom, pred više od tri tisuće posjetitelja, svjetska atrakcija 2Cellos, Luka Šulić i Stjepan Hauser, u subotu su u Varaždinu počeli dugo očekivanu hrvatsku turneju, koja se već u nedjelju nastavlja u Osijeku. Nakon niza uspješnih koncerata u SAD-u, Kanadi, Španjolskoj i Londonu, 2Cellos izabrali su Varaždin i varaždinsku publiku za početak turneje u kojoj će u sljedećih nekoliko mjeseci obići još, uz spomenuti Osijek, Pulu, Zadar i Dubrovnik. Nešto laganiji početak koncerta sa "Where The Streets Have No Name" od U2 te skladbom s novog albuma „We Found Love“ „uspavao“ je varaždinsku publiku. Nakon što je u prvom pozdrav Šulić pozvao Varaždinke i Varaždince da plešu i pjevaju, pojašnjavajući da njihov koncert nije klasičan već neozbiljan, te kada su 2Cellos „zaigrali“ na sigurno sa „Smooth Criminal“ Michael Jacksona i „Welcome To The Jungle“ od Guns N' Roses, koncert je dobio na dinamici, a varaždinska je publika pokazala da je itekako budna. Nakon Coldplaya, Nirvane te Hendrixa vrhunac je uslijedio obradom velikih hitova australske grupe AC/DC poput „Highway To Hell“ koji je bio poziv publici da se digne na noge, a prepuni parter varaždinske gradske dvorane ponudio je prizore pravog rock koncerta.

PULA - Izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2012. godini otvorena je sinoć u pulskome Multimedijalnom centru "Luka", u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA). Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata UHA organizira još od 1984. godine, a ove je godine prijavljeno 76 radova. Svrstani su u osam kategorija - obiteljske kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencije u javnom prostoru i urbanizam, interijeri i arhitektonska publicistika. Izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata tradicionalno je neselektirana, odnosno prepuštena je autoselekciji samih arhitekata koji svoje radove prijavljuju. Na otvaranju je rečeno da izložba predstavlja tek skromni podsjetnik na ostvarenja koja su nastala u proteklih godinu dana. Naime, u 2012. godini, navode arhitekti, "investiralo se malo, smanjen je obim ukupne produkcije, što se najbolje očituje u maloj zastupljenosti radova u pojedinim kategorijama, naročito u kategorijama višestambene i stambeno-poslovne zgrade". Usprkos tomu, autori predstavljenih radova pokazali su, kako je ocijenjeno, suvereno znanje oblikovanja prostora, baratanje materijalom i detaljima, te vrsno poznavanje graditeljske vještine. Izložba je otvorena do 12. lipnja.

ZAGREB - Predstavom Viktorije Nikiforove "U ime novca" u režiji Dražena Ferenčine sinoć je u zagrebačkome Gradskom dramskom kazalištu Gavelli počeo festival "Gavella & Europlakat Fair" koji tijekom tri tjedna publici uz povoljne cijene karata nudi sve predstave s njegova ovogodišnjeg repertoara. Ove je godine Gavella imala iznimno bogatu sezonu, te je tako na programu 16 naslova, među kojima i pet premijernih predstava sezone 2012./2013. To su, uz "U ime novca", "Antigona" redatelja Aleksandra Popovskog, "Push up 1-3" Daria Harjačeka, "Candide ili optimizam" Krešimira Dolenčića, te predstava "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića, koja na sceni Gavelle igra u utorak 11. lipnja u okviru "Dana satire". Također premijerna predstava "Odisej" Aleksandra Popovskog neće biti na repertoaru jer je na gostovanjima, ali njezini glumci također ulaze u konkurenciju za titulu najboljeg glumca i glumice u predstavama premijerno izvedenim tijekom ove Gavelline sezone.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙