FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB - Hrvatska je ove godine najpopularnija strana destinacija u Poljskoj i na tome je mjestu zamijenila Španjolsku, vidi se iz istraživanja što ga je za Rzeczpospolitu proveo AGNielsen Polska, objavljeno je u četvrtak. Šest milijuna Poljaka ovo će ljeto otputovati u inozemstvo, a deset milijuna ide na odmor u svojoj zemlji. Španjolska dijeli drugo mjesto s Italijom, Grčka je treća, a Turska i Velika Britanija četvrte. Slijedi Bugarska, a Egipat, Francuska i Njemačka dijele šesto mjesto. Od onih koji ovo ljeto neće na praznike, 49 posto kaže da nema novca. Druge obveze ima 23 posto ispitanika, a 11 posto ne ide na odmor zbog bolesti.

STOCKHOLM - Laponija, područje na krajnjem sjeveru Europe, u četvrtak je zabilježilo rekordno visoku temperaturu zraka od 29 stupnjeva Celzija, dok se južniji europski krajevi, poznati kao "topliji", žale na hladnoću. Norveški meteorološki institut u kasno poslijepodne zabilježio je 29,1 stupnjeva Celzija na svojoj postaji Nyrud, koja se nalazi između Finske i Rusije, 250 kilometara sjeverno od Polarnog kruga. U Švedskoj se živa popela do 28,7 stupnjeva u Oeverkalixu, udaljenom oko 800 kilometara sjeverno od Stockholma, objavio je tamošnji meteorološki institut. "I sutra (u petak), najsjeverniji krajevi naše zemlje imat će slične temperature i mnogo sunca", objavio je švedski institut. U finskom gradu Inariju, gotovo tisuću kilometara udaljenom od glavnog grada Helsinkija, zabilježen je povijesni rekord u visini temperature zraka od 28,9 stupnjeva, objavila je TV postaja Yle. "To je potpuno neočekivana situacija", rekao je meteorolog Asko Hutila.

KATMANDU - Jedan je 33-godišnji Meksikanac ušao u povijest u četvrtak postavši prvi alpinist koji se popeo na Mount Everest s dvije strane u istoj sezoni. David Liano Gonzalez dosegao je najviši vrh svijeta (8848 metara) 11. svibnja južnom stranom prije nego je nekoliko dana kasnije krenuo u osvajanje Mount Everesta sjevernom stranom. S ukupno pet uspona na Mount Everest, dodijeljena mu je ovjerena potvrda Guinnessove knjige rekorda na svečanosti u četvrtak u Katmanduu. "Jako sam sretan da sam postavio taj rekord", kazao je on novinarima. Gonzalez se "popeo na Mount Everest 11. svibnja 2013. krenuvši iz Nepala južnom stranom, a 19. svibnja iz Tibeta sjevernom stranom, postavši prva osoba koja se na taj način popela u istoj sezoni", potvrdio je Ang Tshering Sherpa, osnivač Asian Trekkinga, tvrtke koja je organizirala ekspediciju. Nakon prvog uspona iz Nepala, Gonzalez je sišao do baznog logora te odletio avionom za Katmandu. Potom je otputovao avionom za Tibet kako bi ondje ostvario uspon sjevernom stranom.

PARIZ - Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se zaletjela u govoru na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim šefom države Francoisom Hollandeom kojeg je zamijenila za njegova prethodnika Francoisa Mitterranda, što je francuski predsjednik popratio osmijehom. "O pitanjima na kojima surađujemo govorio je Francois Mitterrand: riječ je o poticanju konkurentnosti, zapošljavanja i rasta. Nezaposlenost mladih, dakako, iznimno je važna u našem projektu", rekla je njemačka kancelarka prije nego je primijetila pogrešku. "Francois Hollande, ne Francois Mitterrand! Francois Hollande!", ispravila se smijući se, dok se širok osmijeh pojavio i na licu francuskog predsjednika.

LOS ANGELES - Amerikanac koji živi u Kaliforniji optužen je za ubojstvo žene koju su 9. svibnja napala njegova četiri pitbulla, rekli su u četvrtak državni tužitelji. Ako optuženika proglase krivim, prijeti mu doživotni zatvor, ističe ured državnog tužitelja u Los Angelesu. Alex Jackson (29) je optužen i za zanemarivanje životinja koje su skrivile smrt šezdesettrogodišnje žene dok se rekreativno bavila trčanjem. Četiri psa su napala Pamelu Devitt koja je iskrvarila na putu do bolnice, piše dnevnik Los Angeles Times. Liječnici sudske medicine su na njezinu tijelu pronašli 150 do 200 ozljeda. Četiri psa koja su usmrtila Devitt od siječnja su triput napadala ljude, rekla je zamjenica državnog tužitelja Samantha MacDonald.

(Hina) xmaš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙