FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: izjave o labavim monetarnim politikama ojačale indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 28. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, zahvaljujući izjavama dužnosnika europske i japanske središnje banke da će monetarne politike ostati labave kako bi podupirale daljnji gospodarski oporavak u svijetu.

Terminski Dow Jones oko 14,00 sati bio je na dobitku 104 boda, tehnološki Nasdaq 27,50 bodova, a S&P 500 12,6 bodova.

Kretanja na dioničkim tržištima usko su vezana uz monetarnu politiku. Tako su američki indeksi protekloga tjedna zabilježili prvi tjedni pad od sredine travnja zbog zabrinutosti investitora da bi Fed mogao smanjiti monetarne poticaje i prije nego se očekivalo.

U međuvremenu, dužnosnici japanske i europske središnje banke potvrdili da će monetarna politika ostati labavom.

Naime, u ponedjeljak je član izvršnog odbora Europske središnje banke Joerg Asmussen izjavio da bi monetarna politika trebala ostati labava sve dok to bude potrebno.

Danas je član izvršnog odbora japanske središnje banke Ryuzo Miyao kazao da je vitalno važno da dugoročne i kratkoročne kamatne stope u Japanu ostanu stabilne.

Od početka godine D&P 500 je u plusu 15 posto i to upravo zahvaljujući monetarnim poticajima.

„Kad god će Fed početi smanjivati poticaje, to će imati utjecaja na tržište, no maloprodajno i tržište nekretnina dovoljno je snažno da se dobitci od početka godine održe“, kaže Tad Hill, izvršni direktor Freedom Financial grupe.

Sektor cikličkih dionica, koji je usko vezan uz gospodarske cikluse, vjerojatno će ostvariti rast na bilo kakav znak nastavka labave monetarne politike.

Nove smjernice investitorima će dati podaci o cijenama nekretnina u ožujku te indeks povjerenja američkih potrošača za svibanj.

I na europskim burzama cijene dionica su ojačale, jer su investitore ohrabrile najave dužnosnika ECB-a o nastavku labave monetarne politike. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 1,59 posto, frankfurtski DAX 1,11 posto, a pariški CAC 1,38 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙