FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobit Raiffeisena oštro smanjena u prvom tromjesečju

Autor: mpuk
BEČ/ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Konsolidirana dobit austrijske Raiffeisen Bank International (RBI) oštro je smanjena u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani kada su bančin rezultat poduprli jednokratni efekti, a uteg su na početku ove godine bile i povećane rezervacije za nenaplative zajmove.

Konsolidirana dobit umanjena je tako 71 posto, na 157 milijuna eura. U prošlogodišnjem prvom tromjesečju bančinu su dobit poduprli jednokratni prihodi u ukupnom iznosu 272 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Neto rezervacije za gubitke povezane s otpisima poskočile su 43,7 posto, na 220 milijuna eura, pri čemu najveći udio u tom iznosu otpada na rezervacije za gubitke na kreditima. Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošle godine i čini desetinu bančinog kreditnog portfelja.

Drugi najveći zajmodavac u srednjoj i istočnoj Europi potvrdio je prognozu da će potrebe za neto rezervacijama i neto kamatna marža ostati u ovoj godini na razini onih iz 2012. a planira i blago povećati zajmove klijentima. U 2012. banka je na ime rezervacija izdvojila 1,01 milijardu eura.

Potvrdili su danas i da opcija dokapitalizacije nije isključena ovisno o uvjetima na tržištu.

Najnovije poslovno izvješće vremenski se poklopilo s ostavkom izvršnog direktora Herberta Stepica zbog istrage koja je protiv njega pokrenuta temeljem sumnje da je putem navodnih off-shore tvrtki kupio tri stana u Singapuru 2006. i 2008. Stepic je podnio ostavku u petak kako bi se izbjegla potencijalno štetna rasprava o njegovim postupcima.

Raiffeisen je danas ujedno potvrdio optimističnu procjenu da će se krhko stanje u gospodarstvu srednje i istočne Europe popraviti u drugoj polovini godine.

"Iako bi prva polovica 2013. trebala biti pod utjecajem posustajanja rasta, očekuje se spor gospodarski oporavak u drugoj polovici godine, pod uvjetom da gospodarstvo eurozone uhvati zamah“, stoji u priopćenju.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙