FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijska vlada uputila u parlament nacrt zakona o insolventnosti banaka

Autor: vmom
BEČ, 21. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Austrijska vlada danas je usvojila prijedlog zakona o insolventnosti banaka koji bi državi osigurao veće ovlasti po pitanju intervencije u posrnulim zajmodavcima i otklanjanja težih problema koji bi mogli zahtijevati i pomoć poreznih obveznika.

Nacrt zakona upućen je u redovnu parlamentarnu proceduru, a regulatorima bi ubuduće trebao omogućiti da prisile posrnule banke da prodaju imovinu, smanje rizike ili povećaju kapital.

Banke će morati sastaviti svojevrsne 'oporuke' u kojima će navesti kako namjeravaju sačuvati zdrave dijelove poslovanja i ponovno se osoviti na noge bez pomoći izvana, prema nacrtu navedenog zakona prvi puta predstavljenog u veljači.

U nacrtu se ne navode pojedinosti o instrumentima koji će se koristiti za gašenje posrnulih banaka, što je pitanje o kojem se još vode rasprave na razini Europske unije.

Cilj vlade je da zakon bude usvojen prije izbora krajem rujna kako bi mogao stupiti na snagu iduće godine.

Austrijski relativno veliki bankovni sektor pod budnim je okom agencija za dodjelu rejtinga nakon što je država bila prisiljena djeloice ili u cijelosti nacionalizirati pojedine zajmodavce zbog teške financijske krize koja ih je dovela na rub propasti.

Pomoć zajmodavcima kao što su Volksbank, 'loša banka' KA Finanz i Hypo Alpe Adria Bank, razlog je većih proračunskih manjkova nego što su u vladi predviđali za prošlu i ovu godinu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙