FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski seljaci traže odgodu primjene novog obračuna katastarskog prihoda

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. svibnja 2013.(Hina) - Komorska udruga slovenskih poljoprivrednika zatražila je u ponedjeljak jednogodišnju odgodu primjene zakona temeljem kojega bi seljaci umjesto lanjskih 61 milijun eura poreza na katastarski dohodak godišnje plaćali 311 milijuna.

"Seljaci podmiruju svoje porezne obveze, ali porezi moraju biti realni. U suprotnom se može dogoditi da će zapustiti svoje vinograde, voćnjake i druge obradive površine, a to bi bilo neprihvatljivo", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Poljoprivredno-šumarske komore Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič, najavljujući da bi moglo doći do prosvjeda seljaka ako ne dođe do dogovora s vladom pa novi propisi o oporezivanju katastarskog prihoda počnu već sredinom ove godine.

Komorska udruga poljoprivrednika navela je u primjedbama koje je poslala vladi da nova metodologija izračuna katastarskog prihoda vjerojatno koristi pogrešne statističke podatke o prinosima po hektaru u zadnje tri godine, a s druge strane premalo obračunava troškove u poljoprivredi pa ju je potrebno revidirati, a u međuvremenu primjenu odgoditi za najmanje godinu dana.

Poljoprivrednici upozoravaju da bi od sada prema zakonski usvojenoj metodologiji izračuna katastarskog dohotka plaćali višestruko viši porez, a njihove obitelji bile dodatno pogođene jer bi novom poreznom osnovicom prešle cenzus koji im je do sada omogućavao dobivanje obiteljskih socijalnih potpora.

Oni tvrde da bi po novim kalkulacijama vinogradarima u nekim dijelovima Slovenije porezna osnovica na katastarski prihod bila povećana za čak 14 puta, vlasnicima šuma za 8 do 9, a vlasnicima voćnjaka za više od pet puta te da su utvrdili niz nelogičnosti u izračunu katastarskog prihoda za različite poljoprivredne kulture i regije, sadržane u novoj metodologiji.

Kako navode, godišnji porez na katastarski prihod koji ubire država povećao bi se novom metodologijom (zakonski usvojenom 2011. godine) s lanjskih 61 milijun eura na čak 311 milijuna.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙