FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitor oprezni pred objavu američkog BDP-a

Autor: scvi
NEW YORK, 26. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, ukazujući da bi ključni S&P 500 indeks mogao prekinuti 5-dnevni pozitivni niz uoči objave podataka o gospodarskom rastu i povjerenju potrošača u SAD-u.

Terminski Dow Jones oko 13,30 sati bio je na gubitku 46 bodova, tehnološki Nasdaq 11 bodova, a S&P 500 indeks 5,9 bodova.

Investitori s nestrpljenjem očekuju objavu podatka o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Ekonomisti procjenjuju da je porastao po stopi od 3 posto na godišnjoj razini, nakon 0,4 posto rasta u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Kasnije tijekom dana očekuje se i objava konačnog indeksa povjerenja američkih potrošača u travnju. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da će taj indeks dosegnuti 73,2 boda.

Raspoloženje na Wall Streetu bit će i pod utjecajem novih financijskih izvješća. Od zvučnijih imena, danas se očekuje objava rezultata naftne kompanije Chevron, i proizvođača guma Goodyear.

Po podacima agencije Reuters, do danas je 235 kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu objavilo svoje rezultate za prvo tromjesečje, pri čemu je njih 67,7 posto ostvarilo zarade iznad očekivanja analitičara.

No, u pogledu prihoda podaci su manje pozitivni – svega je 41,4 posto kompanija svojim prihodima nadmašilo očekivanja analitičara.

Na europskim burzama cijene dionica pod pritiskom su razočaravajućih zarada nekolicine kompanija, zbog čega su se investitori odlučili na dobitonosne prodaje nakon pet dana uzastopnog rasta indeksa.

Oko 13,30 sati londonski Ftse bio je u minusu 0,51 posto, frankfurtski DAX 0,32 posto, a pariški CAC 0,89 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙