FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

MUENCHEN - Iako će se ovogodišnji finale nogometne Lige prvaka između Bayerna i Borussije iz Dortmunda igrati 25. svibnja na Wembleyu, njemački prvak Bayern objavio je u četvrtak kako je za taj dan podijelio 45.000 ulaznica za ulazak na svoj stadion Allianz Arenu u Muenchenu. Na Allianz Areni će Bayern svojim navijačima omogućiti gledanje utakmice na video-zidu, a ulaznice, koje su bile besplatne, doslovno su razgrabljene. Najzagriženiji navijači bavarskog giganta već su oko ponoći postavili šatore pred blagajnama stadiona kako ne bi ostali bez ulaznica, a redovi su dosezali i 400 metara. Oni koji nisu uspjeli osigurati mjesto na Allianz Areni moći će utakmicu pratiti na Theresienwieseu, poznatijem po tome što se na njemu održava pivski festival Oktoberfest, na kojemu će utakmicu putem video-zida moći gledati 30.000 navijača.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor dodijelio je državnu medalju za zasluge američkoj astronautkinji indijsko-slovenskog podrijetla Suniti Williams (47) koju je joj izručiti u ponedjeljak u predsjedničkoj palači u Ljubljani. "Sunita Williams se ponosi što dijelom ima i naše korijene. Tim svojim snažnim osjećajem ona djeluje kao ugledna promotorica Slovenije, njene stvaralačke snage, znanstvenih postignuća i samosvijesti", navedeno je u priopćenju iz predsjednikova kabineta. Sunita Williams je od prosinca 2006. do lipnja 2007. provela 195 dana na međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), postavivši više rekorda. Među ostalim, više od 50 sati provela je svemiru, izvan postaje. Do sada je više puta posjetila Sloveniju i selo Leše kod Tržiča odakle vuče podrijetlo dio njenih predaka i gdje je u njenu čast postavljena spomen-soba s nekim rekvizitima iz svemira, te utemeljena udruga "Slovenski astronaut".

LONDON - Nakon što su odmjerili snage s protivnicima iz zatvora u Singapuru, Hrvatskoj i Kanadi, zatvorenici najvećeg američkog zatvora u Chicagu odigrali su u srijedu preka Skypea dvosatni šahovski turnir protiv zatvorenika nekoliko zatvora u Rusiji, prenosi BBC. Deset ruskih zatvorenika pojačanih velemajstorom Anatolijem Karpovom potuklo je u većini od 20 igara američki tim predvođen voditeljem šahovskog programa u zatvoru Mikhailom Korenmanom. Iako poraženi Amerikanci su bili oduševljeni. "Puno je vremena i energije u to uloženo uz vrlo malo troška i izvedeno je besprijekorno bez ikakvih pogrešaka", kazao je voditelj zatvora šerif Tom Dart. On pojašnjava kako zatvorenici do tada nisu ni znali za neke od tih zemalja pa je to bila i lekcija iz zemljopisa.

LONDON - Venezuela se suočila s nestašicom toaletnog papira pa je vlada najavila interventni uvoz 50 milijuna rola papira, optužujući istodobno oporbu i medije za stvaranje umjetnih nestašica s ciljem destabiliziranja zemlje. "Revolucija će osigurati za zemlju 50 milijuna rola toalet papira", kazao je ministar trgovine Alejandro Fleming. "Preplavit ćemo tržište tako da se naši ljudi mogu smiriti". Po njemu se u zemlji prosječno mjesečno troši 125 milijuna rola toalet papira no sadašnja potražnja pokazuje da je potrebno dodatnih 40 milijuna rola mjesečno. Inozemni ekonomski stručnjaci kažu kako su nestašice proizvoda u Venezueli rezultat državno kontroliranih cijena koje su ispod tržišnih vrijednosti tih proizvoda.

NEW YORK - Nakon izljeva bijesa raste vjerojatnost od srčanog udara, pokazalo je američko istraživanje po kojem najveća opasnost slijedi unutar dva sata od napada ljutnje. Istraživanje je obuhvatilo tisuće osoba koje su preživjele srčani udar i utvrđeno je da su osobe koje su izražavale bijes u godini uoči infarkta imale više nego dvostruko veći rizik od srčanog udara a taj rizik bio je bitno veći u dvosatnom razdoblju nakon ispada ljutnje. "Postoji privremeno viši rizik od srčanog udara nakon izljeva bijesa", kaže voditeljica istraživanja Elizabeth Mostofsky s medicinskog fakulteta na Harvardu u Bostonu. Što je intenzivniji bijes koji se manifestira i bacanjem predmeta oko sebe i prijetnjama drugima to je veći rizik, utvrdili su znanstvenici, prema radu objavljenom u časopisu The American Journal of Cardiology.

MANILA - Izbor načelnika općine San Teodora na Filipinima odlučen je bacanjem novčića u dva navrata pošto su oba kandidata prikupila jednak broj glasova, objavio je u četvrtak službeni izvor. Marvic Feraren, član liberalne stranke, proglašen je pobjednikom pošto je dvaput izabrao "glavu" i novčić bačen u zrak dvaput je pao prema njegovu izboru. "Oba kandidata prihvatila su rezultate, pružili si ruku i zagrilili se", objavilo je lokalno izborno povjerenstvo u općini San Teodoro sa 16.000 stanovnika.

ZAGREB/ŽENEVA - Savršeni dijamant iz Bocvane prodan je u srijedu na dražbi u Ženevi za rekordnih 26,7 milijuna dolara (156,4 milijuna kuna), javlja BBC. Kruškoliki, besprijekorni 101-karatni dijamant kupila je tvrtka Harryja Winstona na dražbi Christie'sa. Cijenom je oboren prijašnji rekord koji je držao 76-karatni dijamant Nadvojvode Josipa, u prosincu prošle godine kupljen za 21 milijun dolara (123 milijuna kuna). "Savršeni dijamant za savršenu cijenu", objavili su poslije iz Christie'sa na svom Twitter računu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙