FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 20. travnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Princ Harry, treći u nasljednom redu za britansko prijestolje, sudjelovat će u utrci na Južni pol zajedno s ozlijeđenim pripadnicima britanske vojske, objavio je princ u petak. U 335 kilometara dugoj utrci Harry će se natjecati protiv timova iz SAD-a i zemalja Commonwealtha. "Kao član britanske ekipe, dočekat ću vas s šalicom toplog čaja kad nam se pridružite na Južnom polu", rekao je Harry u govoru aludirajući na natjecatelje iz drugih država. Harry je 2011. sudjelovao u ekspediciji na Sjeverni pol koju je organizirala ista humanitarna zaklada. Govoreći o vrlinana kolega iz tima, Harry je rekao da ih odlikuje fizička snaga, izdržljivost i prijateljstvo.

ZAGREB - Maorsko pjevanje, ovacije i smijeh u novozelandskom parlamentu koji je ozakonio istospolni brak u petak su hit YouTubea, no najveća poslastica u obrani gay braka je govor konzervativnog zastupnika, oca troje djece koji sebe naziva tvrdim desničarem, a postao je ikona gay aktivista. Novi Zeland od ovog je tjedna 13. država u svijetu i prva u području Azije i Pacifika koja je ozakonila istospolni brak sa 77 glasova 'za' i 44 protiv. Snimke sjednice koja je nakon glasanja završila maorskim pjevanjem na galeriji, ovacijama i čestitkama zastupnici Louisi Wall, lezbijki koja je predložila zakon, odgledalo je više od 600.000 korisnika. Govor Mauricea Williamsona (52) na YouTubeu ostvario je u petak više od 400.000 posjeta. "Rekli su mi da ću vječno gorjeti u paklu, no kao diplomirani fizičar to moram odbaciti", rekao je Williamson i pozvao kolege da podrže gay brak obećavši da im se ništa strašno neće dogoditi. "Ne objavljujemo nuklearni rat drugoj državi, ne širimo smrtonosni virus. (...) Sunce će se sutra ponovo roditi... nećete dobiti kožnu bolest (...) Uvjeravam vas, sve će biti kao i prije. Vaša kći adolescentica raspravljat će se s vama kao i dosad uvjerena da sve zna i život će ići dalje".

NEW YORK - Koliko god vlasnici pasa voljeli svoju djecu, čini se da barem u pogledu bakterija imaju bliže odnose s psima nego vlastitim potomstvom, pokazalo je američko istraživanje koje prenosi biomedicinski časopis eLIFE. Znanstvenici sa sveučilišta Colorado Boulder proučavali su razmjenjivanje mikroba unutar članova 60 američkih obitelji te su uzimali briseve s raznih dijelova tijela uključujući jezik, anus i dlanove odnosno šape pasa. Tim koji je vodio Rob Knight prikupio je uzorke briseva 159 osoba i 36 pasa. Sedamnaest od 60 obitelji imalo je djecu u dobi od šest mjeseci do 18 godina, 17 obitelji nije imalo djece ali su imali jednog ili više pasa, osam obitelji imalo je i djecu i pse, a 18 je bilo bez djece i pasa. "Jedno od najvećih iznenađenja bilo je otkriće snažnih 'bakterijskih veza' vlasnika i pasa", kazao je Knight. "Zapravo je bakterijska veza bila snažnija između roditelja i kućnih ljubimaca nego između roditelja i djece".

TOKIO Najstariji čovjek na svijetu proslavio je u petak 116. rođendan i gradska uprava u kojoj živi u Japanu pokreće istraživanje o stogodišnjacima kako bi otkrila tajnu njihove dugovječnosti. Jiroemon Kimura slavio je rođendan sa svojim najbližima, a pridružio im se i gradonačelnik Kyotanga, grada na zapadu Japana. Kimura je najstariji muškarac na svijetu, a najstarija žena je Misao Okawa, također Japanka koja je 5. ožujka proslavila 115. rođendan. "On je nepušač, prestaje jesti prije potpunog osjećaja sitosti i umjereno konzumira alkohol", rekao je jedan dužnosnik Kyotanga, grada sa 60.000 stanovnika. Blizu stotinjak stogodišnjaka živi u Kyotangu i gradska uprava je pokrenula istraživanje o prehrambenih navikama kako bi dokučila tajnu njihove dugovječnosti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙