FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trećina slovenskih poduzeća završila 2012. s gubitkom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. svibnja 2013.(Hina) - Ukupni ostvareni prihod svih poduzeća u Sloveniji iznosio je u 2012. godini 78,8 milijarde eura, što je dva posto više nego godinu dana ranije, ali ih je više od trećine poslovnu godinu završilo s gubitkom, prema podacima koje je u srijedu objavila državna agencija za javno-pravne evidencije AJPES.

Slovenska poduzeća lani su značajno pogoršala rezultate poslovanja prema 2011. pa je s gubitkom 2012. završilo 20.739 tvrtki, odnosno 34,7 posto od svih, objavio je AJPES. U tvrtkama koje su poslovanje završile "u crvenom" radi četvrtina od ukupnog broja zaposlenih, a njihov je ukupni čisti gubitak iznosio 2,3 milijardi eura, što je 39 posto više nego godinu dana ranije.

S dobitkom je lani poslovnu godinu završilo 36.269 tvrtki, što je 60,7 posto od ukupnog broja. Te su tvrtke zajedno zabilježile 2,6 milijarde eura čistog dobitka, što je dva posto više nego u 2011.

Najviše tvrtki s čistim profitom je u prerađivačkoj industriji, elektroenergetici i opskrbi plinom i parom te u trgovini i skladištenju.

Gledano ukupno, slovenska poduzeća u 2012. su prihode na domaćem tržištu povećala za 0,3 posto, prihode s tržišta EU-a za sedam posto, dok su im prihodi na trećim tržištima izvan EU-a porasli za deset posto.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙