FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija u prvom kvartalu s rastom izvoza od 1,1 posto

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. svibnja 2013.(Hina) - Slovenija je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila izvoz roba u visini 5,246 milijardi eura, što je za 1,1 posto više nego u prvom kvartalu 2012. godine, prema prvim privremenim rezultatima koje u u petak objavio slovenski statistički ured.

Uvoz roba u istom razdoblju iznosio je 5,518 milijardi i smanjen je za 1,7 posto u odnosu na lanjski prvi kvartal, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 95,1 posto.

Do porasta robnog izvoza u prvom kvartalu ove godine došlo je prvenstveno zbog porasta izvoza u nečlanice EU, dok se izvoz u zemlje Europske unije smanjio, osobito zbog manjih isporuka automobila i automobilskih dijelova iz Slovenije europskim proizvođačima, odnosno krize u automobilskoj industriji, rekla je Snježana Štuhec iz slovenskog statističkog zavoda.

Štuhec je istaknula da je nakon znatnog pada koji su slovenski izvoznici bilježili u 2009. i 2010. godini, što je bila posljedica svjetske gospodarske krize, u 2011. došlo do podizanja izvoza na razinu prije krize i da se pozitivan trend nastavlja i početkoim ove godine.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙