FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas kako će Vlada razgovarati s bankarima oko modaliteta da se podijele rizici i potakne bankarski sektor da više financira gospodarstvo i poduzetnike. Grčić je u "Poslovnom tjednu" Hrvatskog radija upozorio kako je ključni uzrok gospodarskog pada u zadnje četiri godine, kumulativno za više od 10 posto, upravo pad investicija koje su smanjene za gotovo 40 posto nešto u javnom, a puno više u privatnom sektoru. To je ono što nas brine i što gledamo kao ključni faktor izlaska iz krize, kazao je Grčić ističući kako jedino nove investicije mogu dati rezultat i osigurati uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i za gospodarski oporavak, a investicija nema bez novca. Ono što nam u ovom trenutku ne ide u prilog je dosta tvrda, zakočena situacija u financijskom, bankarskom sektoru, rekao je navodeći podatak kako je u samo godinu dana gotovo 15 milijardi kuna manja aktiva banaka prema gospodarstvu, što je pad za ukupno 12 posto. To je loš znak, bez novca ne možemo napraviti pomak ni realizirati investicijski ciklus niti zaposliti ljude, naglasio je. "Tu je sada na Vladi da pokušamo razgovarati s bankarima oko modaliteta da ipak podijelimo rizike, koji su veliki u ovom trenutku u gospodarstvu, i da tako potaknemo bankarski sektor da više investira, da lakše donosi odluke o financiranju poduzetnika", istaknuo je Grčić.

VARAŽDIN - Već tijekom svibnja trebala bi pristići studija i odgovor konzultanata treba li se jug Hrvatske povezati pelješkim mostom ili koridorom kroz Neum, pri čemu jedno rješenje ne isključuje drugo, izjavio je danas u Varaždinu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. "Ova dva rješenja međusobno se ne isključuju. Ukoliko gledamo sa racionalne strane stav je Vlade da se jug Hrvatske poveže pelješkim mostom, redefiniranom verzijom koja je 30 posto jeftinija od prijašnje. Međutim, izgradnja mosta ne isključuje gradnju prometnice kroz Neum budući da bi ta prometnica bila dio Jadransko-jonskog koridora koji je u sastavu sveobuhvatne prometne mreže Europske unije. Jedino što još nije poznato je godina početka izgradnje tog koridora", kazao je. Odgovarajući na novinarski upit o procesu restrukturiranja u Hrvatskim autocestama i Hrvatskih željeznica, rekao je kako je proces restrukturiranja u HAC-u završio svoju prvu fazu, dok je u procesu restrukturiranja HŽ-a napravljen najveći, možda povijesni iskorak, budući da je već do sada iz samog sustava HŽ-a 'izašlo' oko 3.000 osoba. Što se tiče procesa u HAC-u Hajdaš Dončić ističe otpuštanje 300 zaposlenika te izdvajanje posebne tvrtke koja će se baviti održavanjem i naplatom cestarina za što su preporuku dali svi strani stručnjaci i konzultanti.

VARAŽDIN - Croatia Airlines je u procesu restrukturiranja i prvenstveni cilj je spašavanje te tvrtke, u što sam duboko uvjeren da ćemo uspjeti, istaknuo je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. U cijelom tom poslu vrlo smo oprezni i konzultacijama sa Europskom komisijom i zaposlenicima tražimo najbolje rješenje. Nakon restrukturiranja predstoji traženje strateškog partnera, kroz dokapitalizaciju ili privatizaciju jednog dijela, no, to je tek druga ili treća faza, rekao je prilikom današnjeg posjeta Varaždinskoj županiji ministar Hajdaš Dončić odgovarajući na novinarski upit oko sudbine te zrakoplovne tvrtke. Napomenuo je da će pronalazak strateškog partnera biti težak budući da su sve zrakoplovne tvrtke u okruženju u teškoj financijskoj situaciji i da zapravo pravog partnera u ovom trenutku i nema. Na pitanje da li će doći do raskida ugovora sa francuskim koncesionarom, koji bi trebao započeti izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb, zbog kašnjenja u rokovima, Dončić ističe da je francuski partner, preko Europske investicijske banke i konzorcija privatnih banaka, zatvorio financijsku konstrukciju. Zaključio je kako smatra da nema razloga da dođe do raskida ugovora.

IVANEC/VARAŽDIN - Izgradnja brze ceste Varaždin-Bednja jedan je od prioriteta Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno jedan od osam velikih prometnih projekata u Hrvatskoj, istaknuo je danas u Ivancu ministar Siniša Hajdaš Dončić koji je s čelnim ljudima Ivanca i Varaždinske županije razgovarao o tom projektu. Govoreći o izvorima financiranja tih projekata ministar je izrazio vjeru u uspjeh procesa monetizacije hrvatskih autocesta te činjenice da bi se 25 do 30 lipa od cijene litre goriva trebalo dodijeliti Hrvatskim cestama, čime bi se za realizaciju spomenutih projekata osiguralo oko dvije milijarde kuna. Za izgradnje brze ceste Varaždin-Bednja do 2015. slijedi izrada projektne dokumentacije, a nakon toga i otkup zemljišta. Ministar je kod izrade dokumentacije najavio i moguće poteškoće zbog prolaska dijela buduće ceste kroz ekološku mrežu Natura 2000, ističući apsolutno poštivanje svih propisa koji se tiču ekologije i zaštite okoliša. Brza cesta u početku će se izgraditi u dva kolnička traka, a povećanjem prometa izgradit će se i dva dodatna.

ZAGREB - Zagrebačka tvrtka INsig2 pobijedila je na natječaju NATO saveza za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti, izvijestili su danas iz te tvrtke ističući da je taj natječaj raspisalo sjedište NATO-a u Bruxellesu. Pobjedi na natječaju (početkom travnja) prethodio je ulazak INsig2-ovog rješenja u uži izbor, kao i prezentacija u Bruxellesu, a sve je pratila pomoć hrvatske vojne misije pri Sjevernoatlantskom savezu na čijem je čelu general bojnik Mirko Šundov. Povodom tog posla direktor INsig2 Goran Oparica naglašava da su već prilikom prezentacije svog rješenja u Bruxellesu dobili brojne pohvale za kvalitetu, funkcionalnost i dizajn te za ozbiljnost u pristupu projektu. Ističe i da su na taj ugovor posebno ponosni zbog respektabilnog naručitelja, ali i činjenice da se radi o proizvodu kojeg su u potpunosti razvili sami. INsig2, članica IN2 grupe, osnovane je 2002. s ciljem osmišljavanja i implementacije rješenja integralne korporativne sigurnosti.

SPLIT - Iz Brodosplita su izvijestili da su ugovorili posao izgradnje komponenti mosta preko rijeke Drave, vrijednog oko 6 milijuna kuna. Ugovor za izgradnju komponenti mosta preko Drave u Osijeku, 18. travnja je potpisao Brodosplit, investitor su Hrvatske autoceste, a naručitelj ovoga dijela posla, vrijednog oko 6 milijuna kuna, je Zagreb-Montaža Vikom, navodi se u priopćenju Brodosplita. Ovo je tek početak nove, kvalitetne suradnje između Brodosplita i Zagreb-Montaže Vikom, koja će se, siguran sam nastaviti i nakon izgradnje mosta, kazao je predsjednik Uprave Brodospli-Brodogradilišta Tomislav Debeljek. Napominje kako Brodosplit može ponuditi, projektirati i izgraditi sve tipove specijalnih konstrukcija za potrebe naručitelja, a Zagreb-Montaža Vikom ih montirati na sva europska tržišta.

ZAGREB - Unatoč jačanju indeksa na inozemnim burzama, na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas nemaju snage za oporavak pa su u blagom minusu uz slabu likvidnost. Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,12 posto, na 1.946 bodova, a Crobex10 za 0,17 posto, na 1.087 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,1 milijun kuna. Dionicom Leda ostvareno je do podneva 700.000 kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,14 posto, na 8.850 kuna. Slijedi dionica Ingre s prometom od 451,5 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena skočila 6,7 posto, na 4,3 kune. U nešto većem fokusu investitora još je i dionica HT-a, čija je cijena oslabila 0,27 posto, na 214 kuna, uz promet od 307.000 kuna. Među likvidnijim izdanjima najveća dobitnica je dionica Industrogradnje, sa skokom cijene za 7,22 posto. Dionica Ine je pak do podneva cijena pala za 1,78 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu od petka, ojačala prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,604002 kune. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku, za 0,16 posto i britanskoj funti 0,40 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,29 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,240973 kune, funte 8,881105 kuna, a dolara 5,829055 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙