FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi koraci izmjena Zakona o radu su u vladinoj proceduri, u čemu je jedna od najvažnijih promjena jednostavnije definiranje prvog ugovora na određeno vrijeme koji može trajati i duže od tri godine uz objašnjenje razloga zašto se sklapa takav ugovor, primjerice zbog potrebe petogodišnjeg projekta ili slično, kazao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na okruglom stolu Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH). Taj je skup na temu radnog zakondavstva okupio brojne hotelijere, predstavnike strukovnih turističkih udruga i HUP-a, kao i Ministarstva turizma. Objašnjavajući ostale važne izmjene Zakona o radu, Mrsić je kazao da je bolje nego prije definiran probni rok jer je bilo nedoumica što to znači, a i sudovi su to ponekad tumačili da je to kao stalni radni odnos što je dovodilo do presuda o vraćanju osoba na radno mjesto makar za njega nisu zadovoljili u probnom roku. Zakon je izmjenjen i u smislu da po direktivi EU-a postoje ograničenje prekovremenog rada od osam sati tjedno, ali kako smi mi imali još i ograničenje na razini mjeseca to je ukinuto, kazao je Mrsić. Najavio je da sada predstoji tzv. drugi korak u izmjenama tog zakona odnosno razgovor sa socijalnim partnerima. U tijeku su bilateralni pregovori sindikata i poslodavaca, u što će se početkom svibnja uključiti i vlada, gdje će, ocjenjuje ministar, biti puno teže postići konsenzus jer se radi o interesnim pitanjima poput otpremnina, otkaznog roka, radnog vremena i sličnog.

ZAGREB - Tri sindikata i udruge branitelja Ine najavili su da će sutra na Markovu trgu prosvjedovati protiv prodaje vlasničkih udjela Ine i tražiti njezino očuvanje kao vertikalno integrirane naftne kompanije. Inaš - Sindikat radnika Ine, Sindikat naftnog gospodarstva, Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske i udruge branitelja iz Ine izvijestili su danas da će u četvrtak, 25. travnja, u 11 sati na Trgu Sv. Marka organizirati prosvjedni skup na kojem će se radnicima obratiti sindikalni čelnici i predstavnik braniteljskih udruga. Zahtijevamo od Vlade očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije, zaštitu sigurnosti zaposlenja i zadržavanje prodavačkog osoblja maloprodaje unutar Ine, opstanak Rafinerije nafte Sisak, daljnju modernizaciju rafinerija i mreže benzinskih postaja, razvojnu politiku Ine, povećanje proizvodnje, prerade i prodaje naftnih derivata, te Inu kao snažnu samostalnu hrvatsku kompaniju i regionalnog lidera, stoji u sindikalnom pozivu na prosvjed. Ne dozvolimo Vladi prodaju vlasničkih udjela u Ini, jer je njezina obveza zaštita strateških nacionalnih interesa i energetske neovisnosti Hrvatske, poručuju sindikalci.

ZAGREB - Sberbank d.d. danas je u Zagrebu otvorila prvu poslovnicu koja je u potpunosti usklađena s korporativnim standardima Sberbank grupacije. Ruska Sberbank najveća je ruska banka, početkom prošle godine okončala je akviziciju austrijske Volksbank International, uključujući i Volksbank u Hrvatskoj. Sberbank u Hrvatskoj i regiji srednje i istočne Europe želi stvoriti snažnu i inovativnu banku te pouzdanog partnera, a otvaranje rebrendirane poslovnice je prvi korak u tom smjeru, kazao je zamjenik predsjednika Uprave Sberbank Sergej Gorkov. Najavljuje i kako će od svibnja do srpnja biti otvorene poslovnice na dalmatinskoj obali, a do kraja godine završiti proces rebrandinga na razini cjelokupne poslovne mreže. U idućem razdoblju u banci se planiraju još snažnije usredotočiti na unapređenje ponude u segmentu poslovanja s pravnim osobama i građanima, istovremeno nastojeći svojim klijentima pružiti podršku u jačanju suradnje i razvoju poslovnih odnosa s tržištima Ruske Federacije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država. "Poslovanje s Rusijom - iskustva iz prakse" bio je i naziv panel diskusije održane u okviru obilježavanje otvaranja prve novouređene poslovnice Sberbank.

RIJEKA - Ugovori za izvođenje građevinskih i monterskih radova na oko 3500 metara sanitarne kanalizacije s pratećim radovima na vodovodnoj mreži, vrijedne ukupno oko 13,7 milijuna kuna, potpisani su danas u riječkoj gradskoj upravi. Ugovore za radove na području pet riječkih mjesnih odbora potpisali su predstavnici grada Rijeke, riječkog Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija, obrta Telekomunikacije iz Sinja, obrta Slavuj, iskopi i prijevoz iz Omišlja i tvrtke Dinocop d.o.o. iz Omišlja. Riječki gradonečelnik Vojko Obersnel kazao je da se tim ugovorima nastavlja investicijski ciklus Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija te da su ulaganja u vodoopskrbni sustav i odvodnju jedan od prioriteta gradske uprave. Obersnel je naglasio da je priključenost građana na vodoopskrbni sustav 100-postotna, a na kanalizacijski sustav priključeno ih je 68 posto te da se čini sve kako bi se i taj postotak povećao. Direktor riječkog Vodovoda i kanalizacije Andrej Marochini naglasio je da će se novac za realizaciju potpisanih ugovora osigurati iz sredstava Hrvatskih voda (90 posto) te iz dijela naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Rijeke.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvjestila je da je do danas elektronički zahtjev za izravna plaćanja popunilo 60 tisuća poljoprivrednika. Iz Agencije podsjećaju kako od ove godine Zajednička poljoprivredna politika EU zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a hrvatskim su poljoprivrednicima na raspolaganju dva europska fonda - Europski fond za jamstva u poljoprivredi te Europski fond za ruralni razvoj. Za dobivanje sredstava iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i nacionalnih sredstava poljoprivrednici jednom godišnje moraju podnijeti Jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja pomoću internetske aplikacije AGRONET. Da bi ostvarili izravna plaćanja u poljoprivredi za 2013., poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

ZAGREB - Glavna skupština Hrvatskog telekoma (HT) odlučivat će 17. lipnja ove godine o izmjenama i dopunama Statuta, kojima se djelatnost HT-a proširuje na energetiku, financijske, računovodstvene i ugostiteljske djelatnosti. Prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o izmjenama i dopunama Statuta objavljen je u pozivu na Glavnu skupštinu koji danas prenosi Zagrebačka burza. HT bi prema izmjenama Statuta ušao u područje električne i toplinske energije, plina te u pružanje usluga platnih transakcija, novčanih pošiljaka, računovodstva i ugostiteljstva. Promjene vezane uz doregistraciju djelatnosti odnose se na projekte koje HT planira pokrenuti u budućnosti, kažu u HT-u. Dodaju da se doregistracijom stvaraju pravni preduvjeti za eventualnu implementaciju određenih poslovnih odluka koje mogu biti donošene u idućem razdoblju. Skupština će glasovati i o raspodjeli dobiti iz 2012. godine u iznosu od 1,68 milijardi kuna. Za isplatu dividende u iznosu od 20,51 kunu po dionici predlaže se gotovo cjelokupna dobit, a 510,6 tisuća kuna rasporedilo bi se u zadržanu dobit.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je porasla za 0,30 posto, na 1.956,84 boda, a snažniji rast, za 0,95 posto, bilježi specijalizirani Crobex10 koji tako trgovanje završava na 1.102,48 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 13,6 milijuna kuna, a milijunske su promete ostvarile četiri dionice. Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvareno je 1,25 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 1,71 posto, na 297 kuna. Po prometu slijede dionice Hotela Makarska s 1,24 milijuna kuna te padom cijene za 4 posto, na 144 kune. Cijena je pala i dionici Tiska, za 0,50 posto, na 214,01 kunu, s prometom od 1,06 milijuna kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 1,03 milijuna kuna, a cijena im je povećana za 0,69 posto, na 215,98 kuna. Kod dionica s većim prometom, cijena je danas porasla i dionicama Petrokemije za 1,96 posto, Đuro Đaković Holdinga za 2,89 posto, Valamar Adria Holdinga za 2,93 posto, Kaštelanskih staklenika za 2,97 posto, a dionici Ine cijena je porasla za 3,50 posto pa tako trgovanje zaključuje s cijenom od 4.400 kuna, na kojoj je zadnji put bila početkom veljače ove godine. S izraženijim padom danas je trgovanje završila dionica Diokija čija je cijena pala za 7,31 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙