FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Na današnji dan spriječen državni udar bivše JNA

Autor: zkre
SARAJEVO , 2. svibnja 2013. (Hina) - Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić ocijenili su u četvrtak da je na današnji dan 1992. spašena BiH te spriječen državni udar kojega je pokušala izvesti JNA i paravojne postrojbe zauzimanjem Predsjedništva i drugih važnih institucija u tada međunarodno priznatoj državi BiH.

"Da je tada pala zgrada Predsjedništva i da je predsjednik (Alija Izetbegović) ostao u zarobljeništvu vjerojatno bi povijest krenula drugim tijekom. To je bila jedna sudbonosna bitka koja je slomila zube onima koji su napali grad i to ih je jako obeshrabrilo", izjavio je Izetbegović za medije.

Komšić i Izetbegović ocijenili su i da su brojni bivši branitelji danas razočarani statusom i stanjem u državi koja ih je stavila na margine. Oni su položili vijence u središtu Sarajeva u spomen na poginule branitelje u proteklome ratu.

Pripadnici slabije naoružane Teritorijalne obrane i Patriotske lige BiH, zajedno s pripadnicima specijalne policije, spriječili su 2. svibnja 1992. JNA koja je, uz potporu oklopnih vozila, pokušala zauzeti središte Sarajeva i pod svoj nadzor staviti ključne državne institucije Bosne i Hercegovine, uključujući Predsjedništvo BiH.

Kada nisu uspjeli u tome naumu, istoga dana na zračnoj luci u Sarajevu pripadnici JNA zarobili su tadašnjeg predsjednika BiH Predsjedništva Aliju Izetbegovića, koji se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu.

Nakon dogovora da se Izetbegovića i izaslanstvo oslobodi, a da se JNA izvuče iz vojarne u središtu grada, dogodio se napad na kolonu JNA u kojoj je, po podacima tadašnjeg zapovjednika Milutina Kukanjca, poginulo šest vojnika.

Srpski dužnosnici u petak će obilježiti pogibiju šest vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, što je redovito izazivalo napetost u glavnom gradu BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙