FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović i ostali pravomoćno oslobođeni za privatizaciju Eroneta

Autor: zkre
MOSTAR, 24. travnja 2013. (Hina) - Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine pravomoćno je oslobodio optužbi predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH i zamjenika predsjednika doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića i još šestero optuženih za privatizacije mostarskog telekomunikacijskog operatera Eroneta 1999. godine, izvijestila je u utorak navečer Federalna televizija (FTV).

Branitelji optuženih primili su u utorak odluku vrhovnog suda Federacije BiH, a medijima je odvjetnica Nada Dalipagić, koja je zastupala jednoga od optuženih Vladimira Šoljića, potvrdila da je primila odluku vrhovnog suda FBiH koja je konačna. Po njezinim riječima, vrhovni sud je odluku donio na sjednici održanoj 20. ožujka, kojom je potvrdio raniju oslobađajuću presudu županijskog hercegovačko-neretvanskog suda u Mostaru iz 2011. godine.

Odvjetnica Dalipagić tvrdi da državno odvjetništvo u zahtjevu vrhovnom sudu nije dostavilo ni jedan kompromitirajući dokaz te da nije uspjelo dokazati da je privatizacijom dijela Eroneta bila počinjena šteta.

Sudsko vijeće županijskog hercegovačko-neretvanskog suda a zatim i vrhovni sud FBiH prihvatili su dokaze obrane koja je utvrdila da Čović u vrijeme spornih odluka o prijenosu udjela u tvrtki Eronet s Federacije BiH na tri privatne tvrtke, Hercegovina osiguranje, Alpinu commerce i Croherc, uopće nije bio predsjednik upravnoga odbora. Također je odbacio odgovornost i pet članova upravnoga odbora, Vladimira Šoljića, Slavice Josipović, Nevena Đukića, Matana Žarića i Ivana Baćka, kao i tadašnjeg direktora Marinka Gilje.

Optužnica je teretila direktora tadašnjeg HPT-a Mostara Marinka Gilju, Dragana Čovića kao bivšeg predsjednika upravnog odbora HPT-a Mostar, te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Nevena Đukića, Matana Žarića i Ivana Baćka da su nezakonito prenijeli udjele od 51 posto u tadašnjoj tvrtki mobilne telefonije Eronet trima privatnim tvrtkama Crohercu, Alpini Commerc i Hercegovina osiguranju. HPT je dugovao za izvedene građevinske radove ministarstvu obrane Federacije BiH, a za koje su pak radove izvodile ove tri privatne tvrtke zbog čega je cesijom s udjelima u Eronetu riješeno ovo dugovanje. U međuvremenu su u drugim sudskim postupcima udjeli u Eronetu vraćeni u vlasništvo Federacije BiH, a trima tvrtkama isplaćena su dugovanja.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙