FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DSHV za očuvanje autonomije Vojvodine

Autor: jsta
SUBOTICA, 23. travnja 2013. (Hina) - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić podupire nastojanja vojvođanske vlade i Demokratske stranke (DS) u borbi za dostojan položaj Pokrajine, pa time i Deklaraciju o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, objavio je u utorak program na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Kuntić je naveo da se slaže s vojvođanskim premijerom u konstataciji da se ranije stečene ovlasti i prava Vojvodine doista ugrožavaju.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić najavio je početkom travnja da će Skupština Vojvodine usvojiti deklaraciju u kojoj se konstatira povreda prava i nadležnosti pokrajinskih tijela od središnje državne vlasti od koje se traži poštivanje prava i obveza prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Najava usvajanja Deklaracije bila je povod za nedavni prosvjed srbijanskih stranaka i nacionalističkih udruga koje vojvođansku vladu optužuju za separatizam.

Kuntić ističe kako se slaže s predsjednikom pokrajinske vlade da nitko nema pravo skrivati od pokrajinske skupštine što se u posljednje vrijeme događa s položajem Vojvodine, dodajući da stoga DSHV kao koalicijski partner podupire DS, čiji je Pajtić potpredsjednik, u njezinim nastojanjima.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini posebice je ukazao na činjenicu da se prava manjina pa tako i hrvatske ne ostvaruju u potpunosti dodajući da i Deklaracija o zaštiti ustavnih prava Vojvodine neizravno ukazuje na to kao na širi problem u državi. To će aktualizirati ponovni zahtjev hrvatske manjine za zajamčeni zastupnički mandat u Skupštini Srbije, koji je istican već godinama ali još uvijek nije realiziran.

Kuntić je podsjetio kako je takav zahtjev istaknut i u sklopu preporuka u Međudržavnom sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina u Hrvatskoj i Srbiji. "Mogli bismo se pozvati na načelo reciprociteta, da se u zemljama gdje je Srbima omogućeno sigurno zastupničko mjesto, poput Hrvatske i Rumunjske, u Srbiji predstavnicima ovih naroda omogući da imaju zajamčene mandate. Rješenje se mora naći, jer su bilateralni sporazumi poštovani samo s jedne strane, dok s druge u Srbiji nema niti naznaka o zajamčenim mandatima", kazao je predsjednik DSHV-a dodajući da se u Srbiji takav zahtjev uporno odbija ostvariti.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙