FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: osude najave deklaracije za zaštitu prava Vojvodine

Autor: sbak
BEOGRAD, 6. travnja 2013. (Hina) - Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izazvao je oštre prosvjede u Srbiji najavom da će vojvođanski parlament u srijedu 10. travnja usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) osudile su tu namjeru kao rušenje Srbije u trenutku kad državni vrh donosi teške odluke o Kosovu.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić najavio je donošenje deklaracije obrazloživši da se Vojvodini "narušavaju i ranije stečena prava, što je nezabilježeno u modernoj europskoj praksi", navedeno je na internetskoj stranici Vlade Vojvodine.

"Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rješenja, slabi pravnu državu i europsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcioniranje odgovorne države", objasnio je predsjednik Vlade Vojvodine.

Pajtić je rekao i da aktualna vlast "mora imati snage podnijeti teret pogubne politike na Kosovu devedesetih godina", istaknuvši da "Vojvodina ne smije biti poligon na kojem će se iskaliti bijes i frustracija zbog iznuđenih i nepopularnih poteza".

"Skupština Vojvodine neće pristati na to da se Vojvodina i prava njezinih građana svedu na neku neobaveznu formu, poput nevladine organizacije, lovačkog ili ribolovnog društva", naveo je Pajtić u pisanoj izjavi istaknuvši kako Vojvodina istovremeno daje "punu potporu vlasti da se jasno opredijeli za europski put Srbije".

Vojvođanski premijer ustvrdio je da je srbijanska vlada protuustavnom odlukom, bez konzultacija s pokrajinskim organima, počela neustavno raspolagati pokrajinskom imovinom, te uzurpirala pravo postavljanja kadrova i preuzimanja ovlasti pokrajinskih dužnosnika.

U oštrom prosvjedu Srpska napredna stranka osudila je namjeru Vlade Vojvodine, ocijenivši da za to "izabrali najgori trenutak po državu Srbiju, čije državno rukovodstvo ulaže ogromne napore na očuvanju državnog jedinstva".

Potpredsjednik SNS Igor Mirović je ocijenio da tekst Deklaracije obiluje "proizvoljnim kvalifikacijama i zamjenama teza o navodnoj ugroženosti Vojvodine", optužujući vladu Vojvodine i Bojana Pajtića da izbjegavaju "u potpunosti političku i svaku drugu odgovornost za stanje u kojem je danas Vojvodina".

Istodobno, Demokratska stranka Srbije (DSS) ocjenjuje da namjere vlade Vojvodine i Bojana Pajtića "predstavljaju novi ultimatum za razbijanje zemlje" i to "u trenutku kada je Srbija izložena ogoljenim prijetnjama i ucjenama Europske unije".

"Umjesto da sve stranke i cijela zemlja brane pravo Srbije da zaštiti svoje međunarodno priznate granice (na Kosovu), Pajtić je izabrao taj trenutak da iznutra ruši Srbiju", ocijenio je u priopćenju glasnogovornik DSS Petar Petković, istaknuvši kako je riječ o "sinkroniziranom vanjskom i unutarnjem udaru na Srbiju".

Srbijanski državni vrh je, nakon neuspjelih osam krugova pregovora s Prištinom, od Bruxellesa dobio rok do utorka 9. travnja popodne da prihvatiti ili odbaci rješenje za Srbe na Kosovu koje nude kosovske vlasti uz potporu EU i SAD. Odbacivanjem ponude Srbija ostaje bez šansi da od Bruxellesa u dogledno vrijeme dobije datum pregovora o pristupanju Europskoj uniji, dok bi - po ocjenama srbijanskog državnog vrha - prihvaćanjem prijedloga Prištine Beograd donio odluku na štetu kosovskih Srba.

(Hina) xvil ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙