FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen prosvjed u Novom Sadu bez izgreda

Autor: sbak
NOVI SAD, 12. travnja 2013. (Hina) - Skup u Novom sadu pod nazivom "Stop razbijanju Srbije", koji je uz potporu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) organiziralo nekoliko udruga radi suprotstavljanja navodnom secesionizmu u Vojvodini, završen je u petak pozivom na smjenu vojvođanske vlade.

Na skupu je sudjelovalo oko 30.000 prosvjednika a srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je sve prošlo bez izgreda. SNS je u priopćenju pozvala premijera Vojvodine Bojana Pajtića da podnese ostavku i time "omogući stvaranje političke stabilnosti i mira u Vojvodini".

Povod okupljanja bila je najava pokrajinske vlade da će usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. Vojvođanska vlada objavila je u četvrtak tekst prijedloga Deklaracije u kojemu se od državnih tijela traži poštivanje srbijanskog Ustava, prava i nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

Najava usvajanja Deklaracije izazvala je, međutim, oštre reakcije nacionalističkih organizacija. Osim SNS-a, prijedlog za donošenje Deklaracije osudili su i Socijalistička partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri. Najavljeno je da će se te stranke i političke organizacije pridružiti popodnevnom mitingu.

Podršku Deklaraciji dali su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratska partija.

Predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić odbacio je u petak u Subotici tvrdnje da je Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine separatistička.

Po njegovim riječima, Deklaracija samo traži poštivanje ustava i zakona zemlje. Podsjetivši da je prije 25 godina tzv. jogurt revolucijom na ulici Vojvodina izgubila gotovo sve do tada stečene nadležnosti, nakon čega je došlo do deset najtežih godina za Vojvodinu i za Srbiju, Pajtić je istaknuo kako neće dopustiti nikakve ulične prevrate.

Pajtić je optužio državno vodstvo da stoji iza današnjeg mitinga u Novom Sadu upitavši se odakle moralno pravo onima koji su, kao predvodnici politike 90-ih, doveli do toga da Srbija izgubi suverenitet nad Kosovom, sada optužuju vojvođansku vladu za razbijanje zemlje.

(Hina) xvil ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙