FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNS počeo skupljati potpise za smjenu vojvođanske vlade

Autor: jsta
SUBOTICA, 15. travnja 2013. (Hina) - Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), najjača stranka u vladajućoj koaliciji u Srbiji, počela je prikupljati potpise građana Vojvodine za smjenu pokrajinske vlade, raspisivanje izvanrednih izbora i povlačenje Deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, koju je predložio predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, objavili su u ponedjeljak mediji u Vojvodini.

"Sigurno je da svaka peticija kojom se prikupi veliki broj potpisa građana proizvodi pravne i političke posljedice", rekla je članica Predsjedništva SNS-a Maja Gojković novinarima, dodajući da bi "voljela vidjeti na koji način će vrh Demokratske stranke (DS) u Vojvodini ignorirati tako veliki broj potpisa".

Potpisivanje peticije počelo je dva dana poslije prosvjeda koji su ispred sjedišta vojvođanske vlade u Novome Sadu organizirale srbijanske nacionalističke stranke i udruge optužujući pokrajinsku vladu da Vojvodinu želi otcijepiti od Srbije.

Vojvođansku vladu predvodi Demokratska stranka bivšeg predsjednika Borisa Tadića, kojoj je odnedavno na čelu Dragan Đilas i koja je na državnoj razini oporba vladajućoj koaliciji koju, uz SNS, čine Socijalisti Ivice Dačića i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića.

Vojvođanski premijer i potpredsjednik DS-a Bojan Pajtić odbacio je kao netemeljene optužbe za separatizam i u izjavi za B92 u nedjelju naveo da je spreman izbaciti spornu rečenicu Deklaracije u kojoj se kaže da je "autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije".

"Ta rečenica može odmah biti izbačena. Preuzimam javnu obvezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna", rekao je predsjednik vojvođanske vlade i podsjetio da su građani Vojvodine još 1918. godine odlučili biti dio Srbije.

"Podigla se fama oko Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, a u njoj nema nijedna jedina riječ, niti rečenica koja bi osporavala suverenitet Srbije", naglasio je on u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Povod za napade na vojvođansku vladu bila je najava da će Skupština Vojvodine usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Premda ona poziva na poštivanje Ustava Srbije i stečenih nadležnosti Pokrajine, srbijanski nacionalisti i beogradske stranke, predvođene SNS-om, optužuju vojvođansku vladu za separatizam.

Tenzije u odnosima državne i pokrajinske vlasti u Novome Sadu počele su otkako je prije nepunih godinu dana vlast u Srbiji od Demokratske stranke (DS) preuzela koalicija predvođena SNS-om.

Za razliku državne razine, DS nije izgubio vlast u Vojvodini, gdje ima nadmoćnu većinu u pokrajinskom parlamentu u odnosu na blok srbijanskih stranaka, koje su u oporbi. Vlasti u Beogradu, međutim različitim mjerama, akcijama i postupcima - dodjele pokrajinske imovine lokalnim samoupravama, masovne smjene vodećih ljudi i članova upravnih odbora u važnim državnim tijelima, nepoštivanja mišljenja pokrajinskih tijela, uskraćivanja novca iz državnoga proračuna, potaknule su, po riječima vojvođanskog premijera Pajtića, formuliranje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.

Ovim primjerima napada na autonomiju Vojvodine Neovisna udruga novinara Vojvodine (NUNV) pridodala je i slučaj jedinog vojvođanskog dnevnog lista "Dnevnik", za koji se smatra da je pod utjecajem novoga vlasnika ugušena sloboda izvještavanja.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙