FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novosadski gradonačelnik protiv usvajanja deklaracije

Autor: jsta
SUBOTICA, 7. travnja 2013. (Hina) - Gradonačelnik Novoga Sada i dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je u nedjelju da bi usvajanje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine bio uvod u secesiju ove pokrajine.

Usvajanje deklaracije najavio je u subotu predsjednik Vlade Vojvodine i potpredsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić (DS), jer državna vlast u Srbiji "ne poštuje načela vojvođanske autonomije" i jer se "narušavaju ranije stečena prava" građana Vojvodine. Usvajanje deklaracije podržala je Liberalno demokratska stranka, a osudili su SNS i Demokratska stranka Srbije.

"Grad Novi Sad nikada neće podržati uvod u secesiju Vojvodine, niti će dopustiti da bude zlouporabljen zbog osobnih interesa Bojana Pajtića i DS-a", naveo je Vučević u priopćenju za javnost.

On je oštro kritizirao pokrajinskog premijera Bojana Pajtića zbog toga što je najavio raspravu o prijedlogu deklaracije za 10. travnja, odnosno na dan kada je u Drugom svjetskom ratu proglašena Nezavisna Država Hrvatska.

Po Vučeviću, Pajtić predlaže deklaraciju u trenucima kada se "cijela Srbija sučeljava s jednom od najtežih odluka u svojoj novijoj povijesti". Srbijanski državni vrh je, nakon neuspjelih osam krugova pregovora s Prištinom, od Bruxellesa dobio rok do utorka 9. travnja popodne da prihvatiti ili odbaci rješenje za Srbe na Kosovu koje nude kosovske vlasti uz potporu EU i SAD.

Odbacivanjem ponude Srbija ostaje bez šansi da od Bruxellesa u dogledno vrijeme dobije datum pregovora o pristupanju Europskoj uniji, dok bi - po ocjenama srbijanskog državnog vrha - prihvaćanjem prijedloga Prištine Beograd donio odluku na štetu kosovskih Srba.

(Hina) xjsta ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙