FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: lagani pad potražnje

Autor: zpop
ZAGREB, 19. travnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo, nakon četiri dana rasta, lagani pad ukupno prijavljene potražnje i tek jedva zabilježen pad ponude.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 132,95 milijuna kuna ili za oko 25 posto manje no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo 352,95 milijuna kuna, ili za oko 1 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 85,52 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa lagano porasla sa 0,2 na 0,33 posto.

Također je plasirano i 13,31 milijun kuna ročnih plasmana na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 2,26 posto te 4,13 milijuna kuna pozajmica na rok duži od 3 mjeseca uz kamatu od 3,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 102,95 mlijuna kuna, a pritom je 30 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa snižena je sa 0,96 na 0,71 posto.

„Pad potražnje za kratkoročnim pozajmicama odrazio se i na smanjenje ugovorenog prometa na Tržištu novca. Glavninu prometa čine prekonoćne pozajmice, ali se trgovalo i na duže rokove od jedan do tri mjeseca uz prosječnu kamatnu stopu od 0,71%. Unatoč visokoj ponudi, zbog limita kreditora, dio potražnje nije se uspio podmiriti.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙