FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: skok i ponude i potražnje

Autor: zpop
ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo značajan skok kako ukupno prijavljene potražnje tako i ponude. Stoga je njihov međusoban omjeri ostao gotovo nepromijenjen.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 98,73 milijun kuna ili za oko 91,5 posto više no u srijedu.

Istodobno se na strani ponude našlo 288,73 milijuna kuna, ili za oko 90,5 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 51,89 milijuna kuna, plasirano putem ročnih plasmana na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,98 posto. Također je plasirano i 25,32 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 4,11 posto te 10 milijuna kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca po cijeni od 5 posto.

Putem prekonoćnih pak pozajmica plasirano je tek 1,52 milijuna kuna a pritom je kamatna stopa ostala nepromijenjena na 3,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 88,73 mlijuna kuna, a pritom je 10 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa snižena je sa 3,5 na 2,95 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od 2 tjeda plasirano 900 tisuća eura uz kamatnu stopu od 0,4 posto.

„Unatoč početku novog razdooblja održavanja obvezne pričuve, potražnja sudionika za kratkoročnim pozajmicama vrlo je skromna. Ipak, bez obzira na značajnu ponudu, zbog limita kreditora, manji dio potražnje nije se uspio namiriti. Trgovalo se uglavnom ročnim pozajmicama uz prosječnu kamatnu stopu od 2,95%. Uz kunske pozajmice, trgovalo se i devizama u iznosu 0,9 mil EUR-a na rok od dva tjedna i kamatu od 0,4%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙