FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pritišće Europu da potakne potražnju

Autor: gple
WASHINGTON, 17. travnja 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države podvrgnut će pritisku Europu na proljetnim sastancima svjetskih financijskih čelnika da poduzme mjere kako bi potaknula potražnju budući da europska recesija uporno koči rast svjetskog gospodarstva, najavio je neimenovani američki dužnosnik.

U Washingtonu u petak počinje redovno proljetno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke na kojem će se okupiti financijski čelnici svih zemalja svijeta.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka članica skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 također će se sastati u Washingtonu, i to već sutra, uoči početka proljetnih zasjedanja MMF-a i Svjetske banke. Središnji događaji bit će održani u petak, stoji u priopćenju G20.

Glavna tema proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke bit će ekonomska potražnja, kazao je novinarima na brifingu visoki dužnosnik američkog ministarstva financija.

"Budući da je prognoza globalnog rasta tek neznatno poboljšana u odnosu na prošlu godinu, rasprave će biti fokusirane na podupiranje potražnje", naglasio je

"Dugotrajna anemična potražnja u Europi sve više zabrinjava. Izniman je interes cijelog svijeta da eurozona ponovo počne bilježiti rast", dodao je.

Potražnja u Europi smanjuje se dva posto godišnje i "nema naznaka usporavanja tog tempa", istaknuo je.

Eurozona raspolaže čitavim nizom instrumenata i bogatim kapacitetima za njezino poticanje, dodaje.

"Ima također prostora da ekonomije koje bilježe višak podupru potražnju i time olakšaju proces prilagodbe u rubnim zemljama."

Nije poimence naveo nijednu zemlju ali je američki ministar financija Jacob Lew prošlog tjedna načeo tu temu za vrijeme posjeta Njemačkoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je otklonila pritisak da poveća potražnju. Njemačka je 2009. potaknula svoje gospodarstvo opsežnom javnom potrošnjom kako bi povećala zapošljavanje i sada "nemamo snage za novi paket poticajnih mjera za gospodarstvo ako želimo sačuvati međunarodno povjerenje", kazala je.

Druga ključna tema proljetnih sastanaka u Washingtonu bit će prijetnja natjecanja u spuštanju vrijednosti valuta radi jačanja konkurentnosti matičnih gospodarstava.

U američkom su fokusu Kina i Japan, Kina zbog navodnog dugogodišnjeg kočenja rasta juana a Japan zbog novih agresivnih mjera poticaja koji su usmjereni na poticanje inflacije a rezultirali su naglim padom vrijednosti jena.

"Ključno je da sve članice skupine G20 poštuju obećanje iz Moskve da neće ciljati na određene tečajeve ni nastojati snižavati vrijednost domaće valute radi jačanja konkurentosti gospodarstva", kazao je dužnosnik, aludirajući na sastanak financijskih čelnika G20, održan u veljači u Rusiji.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙