FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušeni izgledi za potražnju spustili cijene nafte na najnižu razinu u osam mjeseci

Autor: mkuz
LONDON, 12. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 103 dolara za barel, pritisnute prigušenim izgledima za rast globalne potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila niža 1,23 dolara, kliznuvši na 103,02 dolara. Nakratko se spustila i na samo 102,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,02 dolara nižoj cijeni, od 92,49 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u četvrtak je snizila procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u 2013. a nedavno je to učinila i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Svjetska potrošnja nafte rast će u ovoj godini samo 795.000 barela dnevno, objavila je IEA jučer u redovnom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima. To je 25.000 barela dnevno manje nego u prošlom mjesecu. Ujedno je agencija snizila svoje procjene već treći mjesec zaredom.

IEA-ina prognoza sada se gotovo izjednačila s onom OPEC-a, koji je u svom izvješću u srijedu snizio prognozu rasta potrošnje na 800.000 barela dnevno.

"Prostor za oporavak cijena nafte bit će jako sužen ostanu li izgledi za potražnju sumorni kao što su danas", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

IEA je snizila i prognozu proizvodnje u zemljama izvan OPEC-a u ovoj godini, prvi put u nekoliko mjeseci, i priopćila da su pogoršanje sigurnosne situacije u Libiji i krađa nafte u Nigeriji zakočili OPEC-ovu proizvodnju u prošlome mjesecu.

Pad cijena nafte obuzdala je ipak objava podataka koji pokazuju manji broj novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u SAD-u u prošlome tjednu, koji su donekle ublažili strah od pogoršanja stanja na američkom tržištu rada, potpiren posustajenjem zapošljavanja u prošlom mjesecu.

Tržišta će također pozorno pratiti zbivanja u sjevernoj Aziji nakon što je jedna američka državna agencija priopćila da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje koje može postaviti na raketu. Tu je procjenu vrlo brzo odbacio nekoliko američkih dužnosnika i Južna Koreja.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 102,44 dolara, što znači da je bila 78 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙