FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za potražnju u SAD-u pritisnula cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 10. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pritisnuo je danas skok zaliha nafte u Sjedinjenim Državama na najvišu razinu u više od 20 godina, prigušujući izglede za potražnju u najvećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 38 centi, na 105,85 dolara. U burnoj jučerašnjoj trgovini nakratko se spustila na 104,27 dolara da bi se u vrijeme zatvaranja tržišta stabiizirala na 106,23 dolara, u plusu 1,57 dolara u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 37 centa nižoj cijeni, od 93,83 dolara. Jučer je nakratko potonuo na 92,86 dolara da bi se u vrijeme zatvaranja stabilizirao na 94,20 dolara, u plusu 84 centa u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Jučer su osjetno slabija kineska inflacija i slabiji dolar privukli ulagače na naftna tržišta a danas je u fokusu snažan skok zaliha sirove nafte u SAD-u. Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali su jučer da su zalihe sirove nafte poskočile u prošlom tjednu za čak 5,1 milijun barela, znatno više no što se očekivalo.

Pozornost je sada okrenuta vladinom izvješću koje će biti objavljeno tokom dana a očekuje se da će pokazati rast zaliha u prošlom tjednu za 1,4 milijuna barela.

"Kao što pokazuje fizičko tržište, stvarna fizička potražnja ostaje prigušena. Tržište će vjerojatno predahnuti kroz određenu konsolidaciju", procjenjuje Andrey Kryuchenkov iz VTB Capital Oila.

Na početku današnjeg trgovanja cijene je podupro skok kineskog uvoza u ožujku, za 14,1 posto, koji navodi na zaključak o jačanju oporavka drugog po veličini potrošača nafte u svijetu. Izvoz je porastao 10 posto.

Kineski uvoz sirove nafte pao je na godišnjoj razini 2,1 posto, ali podatak nije iznenadio tržište s obzirom na uobičajene radove na održavanju u državnim rafinerijama i smanjenu preradu u neovisnim rafinerijama zbog slabih marži.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 102,72 dolara, što znači da je bila 37 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙