FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 13. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB/SISAK

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja zatražila je, vezano za slučaj 17-godišnjeg Ivana Došena iz Hrvatske Kostajnice koji je umro tijekom operacije krajnika u sisačkoj bolnici - očitovanje svih sudionika operacije. Zatrażena je cjelokupna medicinska dokumentacija i nalaz obdukcije, koji bi trebali utvrditi uzrok i okolnosti smrti 17-godišnjeg pacijenta tijekom rutinske operacije krajnika prije dva dana, 11. travnja, u sisačkoj bolnici "Dr. Ivan Pedišić", potvrđeno je danas Hini iz Ministarstva zdravlja. Nakon što dobije izvješće obdukcije, Zdravstvena inspekcija odlučit će o daljnjim mjerama. Po neslužbenim informacijama, 17-godišnji mladić umro je u četvrtak nakon operacije krajnika prilikom buđenja iz anestezije, kada mu je pozlilo. Županijsko državno odvjetništvo naložilo je obdukciju tijela koja će biti provedena u Zavodu za sudske medicinu na zagrebačkoj Šalati.

PULA

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, izjavio je danas u Puli vezano za termoelektranu Plomin C, kako je ondje gdje je izgrađena infrastruktura za ugljen, kao što je u Plominu, racionalnije i ekonomičnije ne mijenjati tu tehnologiju, već je treba optimalno iskoristiti uz poštivanje zaštite okoliša i zdravlja ljudi. "Ako trebam birati između ugljena i plina onda ću uvijek birati plin, no u ovom slučaju daleko je racionalnije i ekonomičnije ne mijenjati tehnologiju, naročito kada govorimo o modernizaciji odnosno o poboljašnju stanja u okolišu", rekao je ministar Zmajlović na konferenciji za novinare održanoj u pulskom sjedištu SDP-a. Kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS za istarskog župana Damir Kajin ponovio je svoje stajalište kako se on zalaže za plin kao energent za termoelektranu Plomin C. Na novinarski upit hoće li razmimoilaženje u stajalištima glede energenta u TE PLomin C - plin ili ugljen - naškoditi njegovoj kampanji za istarskog župana, Kajin je rekao kako ne vidi problem u tome i da mu otvorenost i iskrenost ne mogu naštetiti. U vezi s hrvatskom strategijom energetskog razvitka, ministar Zmajlović je istaknuo da "trebamo biti mudri i kombinirati različite izvore energije". Svaka investicija, svaka tehnologija i energent imaju utjecaja na okoliš, premda, kazao je Zmajlović "u svijetu postoji tehnologija koja i one loše energente može dovesti do toga da utjecaj na okoliš bude minimalan". Kada govorimo o novim investicijama Ministarstvo zaštite okoliša i prirode inzistira da se bez obzira na energente, moraju koristiti najnovije tehnologije. To je uvjet za prolazak svake nove investicije, naglasio je.

ZAGREB

Policija i USKOK poslijepodne će u Zagrebu izvijestiti o detaljima međunarodne policijske akcije kojom je razbijen regionalni narko lanac. Predstavnici hrvatskoga Ravnateljstva policije, USKOK-a i MUP-a Republike Srpske (BiH) će na zajedničkoj konferenciji za novinare otkriti pojedinosti najveće zajedničke akcije u regiji protiv krijumčarenja opojnih droga, u kojoj je jučer u više država uhićeno gotovo pedeset osoba. Hrvatska je policija jučer kasno popodne potvrdila kako je uhićene na zagrebačkom, dubrovačkom i splitskom području predala pritvorskom nadzorniku te da je USKOK kazneno prijavio 15 osoba. Tužiteljstvo BiH izvijestilo je da je u toj zemlji uhićeno 18 osumnjičenih, dok je još jedan osumnjičeni iz BiH uhićen na teritoriju Srbije. Prema pisanju medija u Srbiji su uhićena trojica osumnjičenika, dok je u Crnoj Gori navodno uhvaćeno najmanje deset preprodavača droge. Po neslužbenim informacijama, u cijeloj akciji na području regije zaplijenjeno više od 370 kilograma tzv. skunka, genetski modificiranog tipa marihuane. Osim toga, navodno je zaplijenjeno i oko pola kilograma heroina i veća količina ilegalnog oružja. Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Mirna Šoja, potvrdila je tamošnjim medijima da je riječ o akciji koja se u više zemalja provodila nekoliko mjeseci. Tijekom akcije navodno je prisluškivano više od 100 telefonskih brojeva i praćeno mnoštvo osoba. Riječ je o zemljama na tzv. balkanskoj ruti kojom se krijumčare razne vrste opijata.

ZAGREB

Protiv Antuna Crlenjaka (65), koji je u javnosti poznat kao bivši direktor propale tekstilne tvrtke "Kamensko", podignuta je optužnica zbog nenamjenskog trošenja 1,2 milijuna kuna zajma kojeg je Fond za razvoj i zapošljavanje dodijelio vukovarskoj tvrtki "Eko Grad" za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka. Crlenjaka, koji je u vukovarskoj tvrtki bio direktor, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a za isto nedjelo suoptužene su njegova 46-godišnja suradnica i 43-godišnja voditeljica službe za zaštitu okoliša u Fondu za razvoj i zapošljavanje. Prema optužnici, Crlenjak je u rujnu 2008. od fonda zatražio 1,7 milijuna kuna radi ulaganja u području poticanja održivog razvoja ruralnog prostora i pritom je lažno predočio da će "Eko Grad" novac uložiti u farmu za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka. Stručno povjerenstvo fonda projektu nije dalo prolaznu ocjenu, no 43-godišnjakinja je, kažu u tužiteljstvu, kao koordinatorica za provedbu natječaja iskoristila svoj utjecaj i niže rangiranim službenicima naložila da Upravnom odboru fonda pripreme prijedlog da se "Eko Gradu" odobri 1,2 milijuna kuna zajma i da lažno prikažu bodovanje financijskih kriterija društva, a onda je i ishodila potpis direktora fonda te je Upravni odbor odobrio 1,2 milijuna kuna zajma. Crlenjak je 1,15 milijuna kuna prebacio na račun optužene suradnice, 30 tisuća kuna zadržao je za sebe, a 20 tisuća kuna je ostalo na računu tvrtke. Zajam nije vraćen, pa ih se tereti da su oštetili državni proračun za 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB

Do 2015. godine u cijeloj Hrvatskoj trebao bi biti ujednačen standard pružanja palijativne skrbi, stotinjak postelja za palijativnu skrb trebao bi biti udvostručen, a udio umirućih, zbrinutih u sustavu, porasti sa sadašnjih 5 na 25 posto. Dio je to nacrta Strateškog plana razvoja palijativne skrbi, o kojemu je Ministarstvo zdravlja do 26. travnja otvorilo javnu raspravu. Nacrt plana, kojim je, uz ostalo, predviđeno otvaranje 21 županijskog centra za neizlječive bolesnike, objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva. Strateškim planom mijenja se organizacijski okvir kojim će se riješiti dosadašnja nepovezanost, nekoordinacija i nejasne nadležnosti u palijativnoj skrbi, istaknuo je pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina u razgovoru za Hinu. Cilj je plana pokriti cijelu Hrvatsku mrežom palijativne skrbi, jer trenutačno postoje područja na kojima je ona izvrsna, ali i teritoriji gdje uopće nije organizirana. "Ne možemo u Zagrebu imati sjajno organiziranu palijativnu skrb, a npr. u Ličko-senjskoj županiji nikakvu", upozorava Vončina te ističe i mogućnost partnerskog uključivanja drugih sektora - religijskih zajednica, županija, volontera i udruga civilnog društva. Usluge će biti dostupne svih sedam dana u tjednu, a pacijent će, kada god to bude moguće, biti zbrinut u svojoj obitelji. O njemu će se skrbiti posebno educirani palijativni timovi liječnika, patronažnih sestara, psihologa, fizioterapeuta, volontera i dr.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙