FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BEOGRAD - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić ocijenio je u srijedu da se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u obraćanju Općoj skupštini UN-a o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koristio "željeznom argumentacijom" i istaknuo ono što većina građana Srbije misli o ICTY-ju. "Predsjednik je rekao ono što velika većina naših građana misli. Sve što je Nikolić govorio utemeljeno je na željeznoj argumentaciji", kazao je Mrkić. Objašnjavajući zašto je Srbija nezadovoljna, Mrkić je iznio podatak da su Srbi u Den Haagu osuđeni na ukupne kazne od 1150 godina, dok su pripadnicima svih ostalih naroda izrečene od pedesetak godina zatvora. Nikolić je u UN-u optužio ICTY za pristranost prema srpskom narodu, Srbiji i srpskim optuženicima tvrdeći da postoji "atmosfera linča u odnosno na sve što je srpsko" te da je taj sud "odmogao pomirenju" i da "selektivna pravda ne pridonosi miru i stabilnosti". Suđenja u Haagu usporedio je s inkvizicijom.

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić objavio je u srijedu da neće sudjelovati na bilateralnom sastanku sa srbijanskim državnim vrhom koji bi se trebao održati 23. travnja u Beogradu. Komšić je u izjavi za Federalnu televiziju, koju prenosi i sarajevsko Oslobođenje, rekao da ne vidi nikakvu svrhu sastanku u Beogradu zbog više puta iznesenih stavova srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji se mogu smatrati "klasičnim miješanjem u unutarnja pitanja BiH, te prizivanje raspada BiH kao države". Komšić je naglasio da je Nikolić takve stavove ponovio čak i na sjednici Opće skupštine UN-a u srijedu i da stoga ne vidi nikakvu potrebu za odlaskom u Beograd.

BEOGRAD - Njemački parlamentarni zastupnik Guenter Kirschbaum izjavio u Beogradu kako nije važno kad će Srbija započeti pregovore s Europskom unijom (EU), već kad će završiti započete reforme, a tu je izjavu srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić razočarano protumačio kao poruku Srbiji da ne računa na datum početka pregovora sa EU-om, izvijestila je u srijedu navečer Radiotelevizija Srbije (RTS). "Kad je u pitanju datum pregovora, prednost bih dao kvaliteti nad brzinom. Nebitno je kad će pregovori početi, već kad će završiti i kad će reforme biti provedene", rekao je Kirschbaum tijekom razgovora njemačkih i francuskih parlamentaraca s Vučićem. Tu ocjenu predstavnika Bundestaga, Vučić je prokomentirao kao "pristojan način" da se priopći kako Srbija u lipnju neće dobiti datum za početak pregovora o pristupanju EU. "Ja sam i na sastanku rekao da sam takvom porukom veoma razočaran", rekao je Vučić, a prenosi RTS.

GROSSETO - Costa Criuses, podružnica tvrtke Carnival Corp koji je posjedovala i upravljala potonulim kruzerom Costom Concordijom, pristala je platiti milijun eura kazne kako bi izbjegala moguću optužbu i suđenje za prošlogodišnju pomorsku nesreću uz talijansku obalu. Costa Cruises bila je predmetom istrage kao poslodavac posade Concordije u trenutku kada je kruzer udario u stijene uz obale Toskane u siječnju prošle godine, pri čemu su poginule 32 osobe. Tužiteljstvo je zadovoljno presudom predraspravne sutkinje Valerie Montesarchio i neće se žaliti, rekao je izvor iz tužiteljstva dodajući da je kazna blizu zakonom propisanog maksimuma. Nagodba znači da se tvrtki neće suditi, a ukida se i potencijalna odgovornost talijanske države, ali ona ne riješava privatne tužbe putnika i članova posade, rekao je izvor.

LONDON - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da su Moskva i Washington na "istoj valnoj duljini" kada je u pitanju kriza na Korejskom poluotoku. "Slažemo se sa Sjedinjenim Državama u pitanju Sjeverne Koreje", rekao je Lavrov koji se u Londonu sastao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u sklopu sastanka ministara vanjskih poslova skupine G8. No, istaknuo je da se protivi održavanju vojnih vježbi u regiji. "Nitko ne bi smio zastrašivati druge vojnim vježbama. Postoje veliki izgledi da se sve smiri", dodao je. Pjongjang je posljednjih tjedana intenzivirao svoju ratobornu retoriku, razbješenjen novim sankcijama UN-a nakon sjevernokorejskog nuklearnog pokusa početkom veljače i redovnim zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje.

BAGDAD - Zabilježen je alarmantan porast izvršenja smrtnih kazni u 2012. u Iraku i njihovo ponovno uvođenje u nekoliko zemalja, posebice u Aziji, što ipak nije utjecalo na opću tendenciju pomilovanja u svijetu, navodi organizacija Amnesty International u srijedu. Najmanje 682 izvršenja smrtnih kazni zabilježena su prošle godine u 21 zemlji, ili dva više nego 2011., prema godišnjem izvješću organizacije za zaštitu ljudskih prava objavljenom u srijedu. Broj izrečenih smrtnih presuda (1722 potvrđenih u 58 zemalja) manji je u odnosu na 2011. (1923 u 63 zemlje). Ti podaci ne uključuju tisuće pogubljenja u Kini, navodi Amnesty. Kina pogubljuje više ljudi od cijelog ostatka svijeta, ali su njezine statistike tajne. Iran je nakon Kine na drugom mjestu zemalja u kojima se smrtna kazna najviše primjenjuje, ispred Iraka, Saudijske Arabije i SAD-a.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙