FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: oružje iz Libije otišlo u 12 zemalja

Autor: sbak
NEW YORK, 10. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Oružje iz Libije širi se zabrinjavajućom brzinom po regiji, uključujući Mali i Siriju gdje pojačava arsenal ekstremista, stoji u izvješću UN-ovih stručnjaka.

Izvješće skupine stručnjaka Vijeća sigurnosti UN-a, koji nadgledaju embargo na oružje nametnut Libiji na početku ustanka 2011. godine, kažu da je ta sjevernoafrička država postala ključni izvor oružja u regiji u vrijeme kad nova vlada pokušava uspostaviti kontrolu nad cijelim teritorijem.

"Slučajevi, dokazani i oni koji su još pod istragom, o ilegalnom transferu oružja iz Libije uključuju više od 12 zemalja i uključuju lako i teško oružje, prijenosne protuzrakoplovne sustave, streljivo, eksploziv i mine", stoji u izvješću.

"Ilegalna dostava oružja potiče postojeće sukobe u Africi i na Bliskom istoku, obogaćujući arsenal raznih skupina, uključujući i terorističke skupine", piše u izvješču koje ima 94 stranice, datirano je 15. veljače a objavljeno u utorak.

Stručnjaci kažu da se slanje oružja u Siriju organizira sa raznih lokacija u Libiji, uključujući Misratu i Bengazi, a da se dostavlja preko Turske i sjevernog Libanona. "Veličina nekih pošiljki i logistika potrebna za njihovu dostavu ukazuje da su predstavnici lokalnih libijskih vlasti u najmanju ruku svjesni da se taj proces odvija, a možda i izravno uključeni".

Jedno od područja u koja se dostavlja libijsko oružje je i Pojas Gaze, i to preko Sinaja na kojem je pojačana aktivnost raznih oružanih skupina nakon što je svrgnut režim Hosnija Mubaraka. Jedan dio oružja te skupine tijekom krijumčarenja u Pojas Gaze uzimaju sebi pa je zamijećeno da su na tom području njihovi pripadnici opremljeni modernijim pješačkim i protuoklopnim oružjem. Oružje iz Libije šalje se i u zemlje Sahela.

"Nekih 18 mjeseci nakon završetka sukoba u Libiji dio (vojnog) materijala ostao je pod kontrolom nevladinih skupina a kasnije je dio tog oružja otkriven je u pošiljkama zaplijenjenim izvan zemlje", piše u izvješću u kojem se upozorava da je nedostatak učinkovite kontrole primarna zapreka u spriječavanju širenja oružja.

Vijeće sigurnosti zatražilo je od vlasti u Tripoliju da poboljša nadzor oružja i vojnog materijala. Libijski premijer Ali Zeidan izjavio je pred UN-om da Libija kontrolira svoje granice, ali UN još nije iskazao spremnost za ukidanje embarga na oružje.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙