FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija kritizira širenje istrage o kemijskom oružju u Siriji

Autor: akoz
MOSKVA, 6. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusija je kritizirala inicijativu zapadnih zemalja da se proširi planirana UN-ova istraga o uporabi kemijskog oružja u Siriji i usporedila je s pritiscima uoči invazije na Irak 2003. godine.

Rusija, koja koristi svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi ublažila pritisak zapada na Siriju, rekla je da se prošlog mjeseca najavljena UN-ova istraga treba usredotočiti na tvrdnje sirijske vlade da su pobunjenici uporabili kemijsko oružje u blizini grada Alepa.

Zapadne zemlje žele da se također istraže i dva navoda pobunjenika o uporabi takvog oružja. Sirijska oporba kaže da su sva tri navodna napada kemijskim oružjima izvele snage predsjednika Bašara al-Asada.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u izjavi od subote izrazilo ljutnju zbog pisma u kojem je, kako kaže ministarstvo, tajništvo UN-a reklo sirijskoj vladi da namjerava proširiti istragu van incidenta koji se dogodio krajem ožujka kod Alepa.

"Takav pristup podsjeća na smjer zauzet u istrazi o postojanju kemijskog oružja u Iraku koja je bila temeljena na namjerno netočnim podacima i dovela do dobro poznatih posljedica", reklo je rusko ministarstvo referirajući se na od SAD-a predvođenu invaziju na Irak 2003. godine.

"Ne možemo ne zaključiti da pod pritiskom određenih država tajništvo UN-a zauzima nekonstruktivno i nedosljedno stajalište koje u biti potkopava istragu o incidentu kod Alepa", reklo je rusko ministarstvo ne spominjući ime glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Prošlog je mjeseca Rusija optužila zapadne zemlje da pokušavaju iskoristiti istragu kako bi uklonile Asada s vlasti i rekla da bi istraga mogla biti pristrana ukoliko se u istražiteljski tim ne uključe i ruski i kineski stručnjak.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙