FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran, Sjeverna Koreja i Sirija blokirali sporazum o trgovini oružjem

Autor: akoz
NEW YORK, 29. ožujka 2013. (Hina) - Iran, Sirija i Sjeverna Koreja u petak su spriječili usvajanje prvog međunarodnog sporazuma o regulaciji 70 milijardi dolara vrijedne globalne trgovine konvencionalnim oružjem ocijenivši da ima nedostataka i ne zabranjuje prodaju oružja pobunjeničkim skupinama.

Kako bi se zaobišla blokada te tri zemlje više je vlada pozvalo Australca Petera Woolcotta, predsjednika UN-ove konferencije o sporazumu o trgovini oružjem, da nacrt sporazuma preda glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i zatraži brzo glasovanje o sporazumu u Općoj skupštini.

Diplomati u UN-u kažu da bi 193-ročlana Opća skupština UN-a mogla o nacrtu sporazuma glasovati već u utorak.

Izaslanici na konferenciji u srijedu su rekli da su blizu postizanja sporazuma koji bi okončao godine rasprava i uveo pravila u međunarodnu trgovinu konvencionalnim oružjem.

Izaslanici su, međutim, rekli i da bi ga Iran i druge zemlje mogle pokušati blokirati što su Iran, Sirija i Sjeverna Koreja upravo i učinili onemogućivši da se sporazum usvoji konsenzusom kako je bilo predviđeno.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad za iransku je televiziju izjavio da Teheran podržava sporazum no iranski veleposlanik pri UN-u Mohamad Khazai je konferenciji rekao da ne može prihvatiti sporazum u predloženom obliku.

Khazai je iransko odbijanje obrazložio "mnogim pravnim nedostacima i rupama" sporazuma poput izostanka zabrane prodaje oružja skupinama koje čine "djela agresije", odnosno pobunjeničkim skupinama.

Sirijski veleposlanik Bašar Džafari je iznio iste primjedbe kao i Iran upozorivši da sporazum ne zabranjuje davanje oružja pobunjeničkim skupinama. "Na žalost, naše zabrinutosti nisu uzete u obzir. Moja ga zemlja ne može prihvatiti", rekao je.

Sjevernokorejski izaslanik iznio je slične prigovore i ocijenio da sporazum "nije uravnotežen".

Izaslanstvo SAD-a je reklo da bi glasovalo za sporazum dok su Rusija i Kina rekle da ga ne bi blokirale ali da imaju ozbiljne ograde spram teksta i zbog činjenice da nije ostvaren konsenzus. Ruski je izaslanik rekao da će Moskva morati dobro promisliti hoće li ga potpisati ako ga se usvoji, izvijestila je agencija Reuters.

Ako Opća skupština UN-a usvoji sporazum mora ga potpisati i ratificirati najmanje 50 zemalja kako bi stupio na snagu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izjavio da je "duboko razočaran" izostankom jednoglasnog dogovora o sporazumu. Ban je u pisanoj izjavi istaknuo da se radi o uravnoteženom tekstu koji bi omogućio utvrđivanje zajedničkih pravila međunarodne trgovine oružjem. Ban je ukazavši na važnost tog pitanja izrazio želju da "zemlje članice nastave s nastojanjima da se dokument usvoji što je prije moguće", izvijestila je agencija ANSA.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙