FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Nema zapreka za dovršetak procesa ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, ocijenila je u četvrtak navečer u emisiji "Spektar" Hrvatske televizije ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Ne vidim nekakav problem koji bi se mogao pojaviti što se tiče ratifikacije i cijelog završetka procesa i ulaska Hrvatske 1. srpnja u punopravno članstvo EU", rekla je ministrica Pusić. "Što se više približavamo statusu punopravne članice to imamo i neku vrstu međunarodne percepcije kao zemlja koja je stabilna i koja ide prema još većoj stabilnosti", dodala je. Govoreći o pitanju izbora za Europski parlament Pusić je rekla da je neinformiranosti građana o ulozi tog tijela univerzalni europski problem osobito nakon što je Lisabonskim ugovorom pojačana uloga tog parlamenta i nacionalnih parlamenata. "Važno je da ljudi izađu i glasuju na europskim izborima, da izaberu ljude koji imaju političkog iskustva, znaju i mogu predstavljati hrvatske interese, jer oni neće predstavljati niti Hrvatski sabor niti Vladu. Oni su izabrani izravno i predstavljaju europske interese", naglasila je.

JERUZALEM - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da SAD ima mogućnost spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja i naglasio da su sve opcije otvorene. "Mislimo kako će Iranu trebati godina ili nešto više dana da razvije nuklearno oružje, ali naravno ne želimo predugo čekati", rekao je Obama u intervjuu za izraelsku televiziju objavljenom uoči njegova posjeta Izraelu idućega tjedna. "Ono o čemu razgovaram s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a to sam činio i proteklih godina kada je riječ o tome pitanju, je moja poruka njemu koja će biti ista kao i prije. Ako to pitanje možemo riješiti diplomatskim putem, postići ćemo trajnije rješenje, ali ako to ne možemo i dalje držim sve opcije otvorenima", istaknuo je. Upitan hoće li narediti napad na Iran ako se ne pronađe diplomatsko rješenje, Obama je rekao: "Kada kažem da su sve opcije otvorene, to znači da su sve opcije otvorene".

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u četvrtak zabrinutost zbog dolaska velikih količina oružja iz Libije u susjedne zemlje. U jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji, petnaest članova vijeća "izražavaju zabrinutost zbog toga što se u regiji nedopušteno širi oružje i svakovrsna vojna oprema iz Libije, napose teško oružje i prenosive rakete zemlja-zrak". Rezolucija koja na godinu dana produljuje mandat UN-ovih snaga na terenu, ističe "negativne posljedice (tog širenja) na mir i na sigurnost u regiji i u svijetu". Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant govorio je zatim pred novinarima o "velikim količinama oružja koje iz Libije, preko južne granice, ulaze u zemlje regije". "Znamo da je odmah nakon pada (pukovnika Moamera) Gadafija veća količina oružja završila u Maliju i u Nigeru", podsjetio je. No dodao je da vijeće ne zna sa sigurnošću kamo danas odlazi oružje iz Libije.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su sklone većoj pomoći Francuske i Velike Britanije sirijskim pobunjenicima, rekla je u četvrtak američka diplomacija, ne očitujući se izrijekom o ukidanju europskog embarga na oružje koje traže Pariz i London. "Sigurno ćemo poduprijeti bilo kakvu pomoć sirijskoj oporbi o kojoj javno govore Francuska i Velika Britanija", rekla je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Ona odgovarala na upit o spremnosti Pariza i Londona na što brže ukidanje embarga Europske unije kako bi mogli dopremati oružje sirijskim pobunjenicima. "Naravno, odluka je na EU-u, ali znamo da neke vlade žele učiniti više i potičemo ih da nastave razgovore unutar EU-a kako bi mogle učiniti više", uzvratila je Nuland.

LJUBLJANA - Mandatarka za sastav nove slovenske vlade Alenka Bratušek potvrdila je u četvrtak navečer u razgovoru za Slovenku televiziju, da je u parlamentu podnijela listu ministara u svojoj budućoj vladi među kojima i pet kandidata za ministrice i ministre iz njene stranke Pozitivna Slovenija (PS), te da će parlament o vladi kako se predviđa glasovati iduće srijede. Bratušek je rekla da joj je stručnost bila prvi kriterij u odabiru kandidata iako su oni uglavnom i članovi stranke, te da je na mjestu ministra financija željela nekoga tko dobro poznaje bankarski sustav s obzirom na to da će sanacija banaka biti "apsolutni prioritet" nove vlade. Naglasila je da joj je kandidat za to mjesto Čufer zajamčio kako nije povezan s odobravanjem loših kredita u NLB-u.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije zaključili su u četvrtak da je potrebno ubrzati napore na poticanju rasta i zapošljavanja uz istodobni nastavak fiskalne konsolidacije. "Projekcije o stagnaciji gospodarskih aktivnosti u 2013. godini i neprihvatljivo visoka razina nezaposlenosti pokazuju koliko je važno ubrzati napore na poticanju rasta nastavljajući fiskalnu konsolidaciju", kaže se u zaključcima koje su čelnici EU-a prihvatili nakon prvog dana summita. "Posebnu pozornost treba posvetiti poticanju zapošljavanja mladih i promicanju rasta i konkurentnosti", dodaje se u zaključcima. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je na konferenciji za novinare da se mora ustrajati na otklanjanju uzroka krize. "Jedini put za izlazak iz krize je nastaviti otklanjati njezine uzroke. Oko toga je za stolom postojala suglasnost", rekao je Van Rompuy.

(Hina) xsb/xduk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙