FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN zabrinut zbog širenja oružja u Libiji

Autor: vrad
NEW YORK, 14. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u četvrtak zabrinutost zbog dolaska velikih količina oružja iz Libije u susjedne zemlje i zbog sudbine tisuća ljudi koje milicije drže u tajnosti u Libiji.

U jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji, petnaest članova vijeća "izražavaju zabrinutost zbog toga što se u regiji nedopušteno širi oružje i svakovrsna vojna oprema iz Libije, napose teško oružje i prenosive rakete zemlja-zrak".

Rezolucija koja na godinu dana produljuje mandat UN-ovih snaga na terenu, ističe "negativne posljedice (tog širenja) na mir i na sigurnost u regiji i u svijetu".

Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant govorio je zatim pred novinarima o "velikim količinama oružja koje iz Libije, preko južne granice, ulaze u zemlje regije".

"Znamo da je odmah nakon pada (pukovnika Moamera) Gadafija veća količina oružja završila u Maliju i u Nigeru", podsjetio je.

No dodao je da vijeće ne zna sa sigurnošću kamo danas odlazi oružje iz Libije. Vijeće je bilo ublažilo embargo uveden libijskoj vladi kako bi joj omogućilo da za svoje sigurnosne snage kupi "neubojitu vojnu opremu" poput neprobojnih prisluka i oklopnih transportera.

No libijski premijer Ali Zeidan koji se obratio Vijeću, nije u toj prigodi obnovio svoj zahtjev za ukidanje embarga uvedena 2011.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙