FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 9. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

JAKOVLJE - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je vrlo zadovoljan odjecima i interesom medija, pojedinih ministara i ministarstava u vezi s njegovom inicijativom za olakšanje tereta krize građanima. "Drago mi je čuti izjave o tome da će se mjere ozbiljno razmotriti, no potrebno je nešto vremena", rekao je Josipović, koji je danas posjetio Jakovlje u povodu 20. obljetnice osnutka te općine i 110. obljetnice tamošnje osnovne škole. Dodao je kako su, koliko je čuo, neke ideje neovisno o njegovim preporukama, već u postupku, primjerice kad je riječ o izračunu zateznih kamata. Josipović je nedavno predložio 20-ak preporuka za olakšanje dužničke krize građanima, kao što su uvođenje instituta osobnog bankrota, izmjene Ovršnog zakona, nadzor nad formiranjem kamatne stope, otpis dugova te reprogram i moratorij na otplatu kredita i transformiranje kredita u francima. "Vlada se odlučila na zanimljiv korak oprosta kamata, što je i izvan mjera koje sam predlagao", rekao je Josipović. Dodao je kako mu je drago da su mjere izazvale osjećaj socijalne osjetljivosti te je izrazio nadu da će "nešto biti od toga".

OPATIJA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Opatiji najavio da će novi udžbenici biti kvalitetniji, metodološki suvremeniji i usklađeni s novim pravopisom koji izlazi 15. travnja, istaknuvši da strategiju obrazovanja i rada s udžbenicima neće kreirati nakladnici nego ministarstvo. Zakonom je predviđeno da se udžbenici mijenjaju svake četiri godine, a postojeći su stari prosječno osam godina, rekao je ministar Jovanović, dodavši da nova generacija udžbenika mora biti tanja, lakša i jeftinija. Novi udžbenici bit će kvalitetniji, metodološki suvremeniji i usklađeni s pravopisom koji izlazi 15. travnja, ispravit će se zastarjelost znanstvenih podataka, ukloniti sve političke sugestije u udžbenicima povijesti koje se ne mogu ukinuti faktografskim izmjenama, ukinuti spolne nejednakost i nezastupljenost manjina te će se unaprijediti interaktivni sadržaji, naglasio je ministar otvarajući Državni stručni skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova RH.

ZAGREB - Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokaza izjavio je danas da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 3. travnja izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na Srđu sa strogim mjerama zaštite okoliša i ekološke mreže te programom praćenja stanja okoliša i ekološke mreže. Na pitanje novinara je li rješenje definitivan znak da se ide u "projekt Srđ", Dokaza je odgovorio potvrdno napominjući da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odradilo sve, to jest da je analiziralo učinke projekta na okoliš i ekološku mrežu. Na pitanje kako će ministarstvo pratiti ono što slijedi, ponovio je da su propisane stroge mjere praćenja okoliša i ekološke mreže te da će se tijekom provedbe pratiti svaka faza projekta. Ministarstvo zaštite okoliša prije je priopćilo kako je izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na Srđu za okoliš i ekološku mrežu, uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera ublažavanja utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže te uz program praćenja stanja okoliša i ekološke mreže.

ZAGREB/BRDO KOD KRANJA - Vijeće ministara kulture Jugoistočne Europe danas je na sastanku na Brdu kod Kranja, na kojemu sudjeluje i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, potvrdilo značaj i neophodnost umjetničkog obrazovanja i obrazovanja u kulturi potpisivanjem Deklaracije kojom se preporučuje i donošenje nacionalnih strategija i akcijskih planova za njegovu provedbu. Potvrdu važnosti razvijanja novih modela obrazovanja, usvajanje i međusobnu izmjenu iskustava istaknule su i direktorica UNESCO-a Irina Bokova te povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androulla Vassiliou, izrazivši i zadovoljstvo da je Vijeće ministara postalo ključni akter u promoviranju inovativnih modela suradnje u regiji. Osim što imaju snažan utjecaj na razvoj svakog pojedinca upravo kultura i obrazovanje doprinose i osiguravaju socijalnu koheziju i inkluziju te su upravo te vrijednosti posebno istaknute u završnoj Deklaraciji Vijeća ministara, a kojom se preporučuje i donošenje nacionalnih strategija i akcijskih planova za umjetnička i obrazovanje u kulturi.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je odlučio SDP te zastupnike nacionalnih manjina Vladimira Bileka i Furia Radina kazniti tromjesečnim gubitkom prava na redovito financiranje, zbog kašnjenja u objavi izvješća o utrošku proračunskog novca. Odbor je odluku o kazni donio većinom glasova (SDSS-ovac Milorad Pupovac bio je suzdržan), na temelju dopisa Državnog ureda za reviziju te sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, čije su kaznene odredbe, ipak, u raspravi ocijenjene predrastičnima te je pozivano na njihovu promjenu. Za predsjednika Odbora Peđu Grbina (SDP) najveća je mana zakona to što drastičnije sankcionira kašnjenje u objavi izvješća od toga je li sadržaj izvješća točan i zakonit.

ZAGREB - HDZ-ovi saborski zastupnici ocijenili su danas da predloženi rebalans ovogodišnjega državnog proračuna neće biti i posljednji te da je riječ o dokumentu bez smisla, donesenom samo kako bi se ministru financija Slavku Lniću olakšalo zaduživanje u SAD-u. "Ne vidim smisao ovog rebalansa. Mislim da je on donesen u trenutku kada je Linić bio u Americi, da je to bila poruka stranim investitorima da se nešto čini na proračunu", ocijenio je Ivan Šuker, na konferenciji za novinare u Saboru. Ustvrdio je da Vlada nije obrazložila zašto predlaže rebalans u kojemu nema promjene ekonomske ni fiskalne politike te kazao kako "razumije neurozu ministra financija, jer je evidentno da, usprkos povećanju PDV-a od 8,7 posto ili dva postotna poena, usprkos ukidanju nulte stope i dizanju na 5 posto, usprkos uvođenju fiskalne blagajne i fiskalizaciji te objavi liste dužnika situacija u proračunu nije nimalo blistava".

ZAGREB - Ratni zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač sutra najvjarojatnije neće svjedočiti na suđenju bivšim suborcima Frani Drlji i Boži Krajini koje se tereti za ratni zločin u Gruborima, jer nije primio sudski poziv. Predsjednik odjela za ratni zločin zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović potvrdio je Hini da Markaču nije uručen sudski poziv te da najvjerojatnije neće doći na ispitivanje. To su potvrdili i odvjetnici optuženih Drlje i Krajine na čiji je poziv Markač trebao svjedočiti kao jedan od posljednjih svjedoka na suđenju za ubojstvo šest starijih srpskih civila u mjestu Grubori nakon Oluje 1995. Drljo i Krajina na sudu su odbacili optužbe za ratni zločin i ustvrdili da nisu krivi za ubojstva civila.

RIJEKA - Primorsko-goranska županija (PGŽ) prošle je godine imala ukupne prihode od 311,2 milijuna kuna, što je 98,8 od planiranoga, a nepotrošeno je ostalo 27,7 milijuna kuna, podatci su iz izvještaja o izvršenju županijskog proračuna koji je danas prihvatila Županijska skupština. Županijski proračun je od početnoga od 301,2 milijuna kuna, nakon dva rebalansa, povećan na 350,9 milijuna kuna, među ostalim zbog prijenosa nepotrošenih 36 milijuna kuna iz 2011. Županijski vijećnici, koji su se danas okupili posljednji put u sadašnjem sazivu, jednoglasno su prihvatili izvješće o izvršenju proračuna i izvješće o radu župana u prošloj godini. Obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić rekao je da su od 143 javne nabave 2012. uspješno provedene 142. Podsjetio je da su "s posebnim naporom sanirane županijske zdravstvene ustanove" i da je mnogo uloženo u zdravstveni standard u županiji te je ocijenio da će s razvojem nekoliko lječilišta i drugih ustanova Primorsko-goranska županija postati regija medicinskog turizma.

OSIJEK - Fakultetsko vijeće osječkoga Ekonomskoga fakulteta na današnjoj je sjednici zaključilo kako "svi zaposlenici podržavaju provedenu akciju USKOK-a i policije s ciljem razotkrivanja i procesuiranja protupravnih radnji pojedinaca iz svoje sredine, koji očito ne pripadaju akademskoj zajednici časnih i vrijednih ljudi koji predano obavljaju svoje obaveze". Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje USKOK je pokrenuo istragu protiv 39 osumnjičenika, profesora i studenata ovoga fakulteta te posrednika u kupoprodaji ispita, od kojih je za petoricu određen jednomjesečni istražni zatvor. U priopćenju za javnost dekan Željko Turkalj navodi kako je Fakultet i ranije samostalno poduzimao mjere u cilju sprječavanja glasina i sumnji na nečasne radnje pojedinaca.

ZAGREB - Medijsko praćenje izborne kampanje za Europski parlament (EP) vrlo je loše, ocijenjeno je danas na tribini koalicije nevladinih udruga Platforma 112 na kojoj su sudjelovali i kandidati osam kandidacijskih lista za izbor članova u EP iz Hrvatske. Govoreći na tribini u prostorima Informativnog centra Europske unije u Zagrebu, Eugen Jakovčić iz Platforme 112 rekao je da su izbori za EP loše medijski praćeni te da javnost nije u potpunosti informirana o programima kandidata, naročito o zastupanju interesa građana u EP-u. Sanja Sarnavka iz Platforme 112 također je kritizirala medijsko praćenje kao i kampanje stranaka za te izbore, ocjenivši da kampanja izgleda "otužno". Prema njezinim riječima, stranke će temeljem svojih mandata u EP-u dobiti velik novac, a za samu kampanju, ustvrdila je, nisu potrošile mnogo novca. Kandidati s osam lista iznijeli su svoje političke stavove o načinu zastupanja hrvatskih interesa u Europskom parlamentu te o suradnji s drugim sličnim političkim strankama i frakcijama u EP-u.

ZAGREB - Potpredsjednica Europskoga ženskog lobija Rada Borić ustvrdila je danas da Europa neće biti mjesto uspjeha za mlade žene iz Hrvatske te da će u nju otići kao potplaćene socijalne radnice bez obzira na visoku stručnu spremu. "Kao što su muškarci 60-ih i 70-ih odlazili u Europu radeći na javnim radovima i 'baušteli', dogodit će nam se da će se visokoobrazovane žene, budući da je Europa oslabila svoje socijalne mahanizme, brinuti o nečijim starim roditeljima i biti puno manje plaćene. Čini nam se da Europa za mlade žene neće biti neko mjesto uspjeha, a s druge strane, ono što se pretače iz Hrvatske i što će nam dolaziti iz Europe bit će izazov s kojim ćemo se morati znati nositi", upozorila je Borić na konferenciji za novinare s temom: "Tko će zastupati ženske interese u EU?" Cilj konferencije bio je osvijestiti javnost i odgovorne te potaknuti raspravu o rodnoj neravnopravnosti u kontekstu Hrvatske i Europske unije, koja se očituje u jazu u plaćama, nesigurnim uvjetima zapošljavanja i nedovoljnoj zastupljenosti žena u predstavničkim tijelima te na mjestima političkoga i ekonomskog odlučivanja.

ZAGREB - Hrvatska kršćanska koalicija podržala je danas provođenje Ustavnog zakona i uvođenja ćirilićnog pisma u Vukovaru naglasivši kako bi sve manjinske zajednice, kako nacionalne tako i vjerske, trebale uživati ista Ustavom i zakonima zajamčena prava. Na žalost pitanje uvođenja srpskog jezika i ćirilićnog pisma u posljednje je vrijeme zlouporabljeno u dnevno političke svrhe, ističu u priopćenju dodajući kako razumiju osjećaje stanovnika Vukovara koji su izgubili svoje najdraže te osuđuju svaku manipulaciju bolnim sjećanjima na Domovinski rat kao sredstvo postizanja političkih ciljeva. Predmet političke borbe i manipulacije posebice ne bi trebalo biti ćirilično pismo, koje je dio zajedničke kulturne baštine svih Slavena i kojim je pisan prvi slavenski prijevod Svetog pisma, navodi se u priopćenju Hrvatske kršćanske koalicije.

ZAGREB - Odvjetnik bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, Krunislav Olujić, upozorio je da predsjedništvo HDZ-a unatoč odredbama o nužnosti žurnog postupanja još nije odlučilo o prizivu na odluku Visokog časnog suda kojom je Kosor jednoglasno isključena iz stranke na čijem je čelu bila gotovo tri godine. Olujić smatra da je takvo postupanje predsjedništva HDZ-a, kao drugostupanjskog tijela, u suprotnosti sa stranačkim Statutom i Postupovnikom o radu časnih sudova HDZ-a koji propisuju nužnost žurnog postupanja svih tijela stegovnog postupka. Također, ističe da je neriješen status Jadranke Kosor neprimjen političkoj stranci koja promiče načela unutarstranačke demokracije i demokratskog višestranačja. U pismu medijima podsjeća i da je statutarna posljedica provođenja stegovnog postupka "mirovanje članskih prava", odnosno "suspenzija svih prava kao članice, zastupnice Hrvatskog sabora i središnjih tijela, prije svega Kluba zastupnika HDZ-a".

SPLIT - U pucnjavi koja se nešto prije 13 sati dogodila u Splitu jedna je osoba ozlijeđena, izvijestila je kratko medije splitska policija. Kako se moglo čuti u policiji, oni su dojavu o pucnjavi u Velebitskoj ulici dobili u 12.50 sati, a već u 13 sati su dobili novi poziv, ovoga puta sa Hitne medicinske pomoći. Dežurni liječnik policiju je izvijestio da je jedna osoba zatražila pomoć zbog prostrijelne rane, no policija ne navodi gdje je osoba točno ozlijeđena. U ovim trenucima na mjestu pucnjave traje očevid, a zato vrijeme je policija blokirala nekoliko okolnih ulica. Još se pouzdano ne zna kako je došlo do pucnjave, te tko je u njoj sudjelovao.

DUBROVNIK - Na šest mjesta u dubrovačkom akvatoriju u posljednjih je mjesec dana u moru pronađeno više desetaka paketa u kojima se najvjerojatnije nalazi marihuana, doznaje se u policiji. U dubrovačko-neretvanskoj policijskoj upravi kažu da je riječ o karakterističnim "obljepljenim" paketima u kojima se inače krijumčari ta vrsta droge. No, kako su se paketi, plutajući u moru, natopili vodom točna količina njihova sadržaja nije utvrđena. O pronalasku je obaviješteno državno odvjetništvo, a paketi su poslani u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', gdje će se sa sigurnošću utvrditi je li riječ o marihuani. Iako je ovakvih slučajeva posebno nakon nevremena bilo i ranije, s obzirom da je dubrovački akvatorij najbliže otvorenom moru, u policiji ne žele nagađati kako su paketi dospjeli u more.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙