FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski će sabor u današnjem nastavku zasjedanja razmotriti posebno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, koja upozorava da su pojedine sektorske politike, posebno socijalna skrb, još uvijek usmjerene na zbrinjavanje osoba s invaliditetom, a da je socijalni model, koji uključuje ljudska prava, još uvijek u začetku. "Pitanja osoba s invaliditetom su pitanja ljudskih prava, a ne pitanja liječenja i davanja socijalne pomoći", ističe pravobraniteljica, upozoravajući da se poštivanje ljudskog dostojanstva kao argument u Hrvatskoj koristi samo "uz vanjski poticaj", odnosno u trenutku implementacije međunarodnih standarda. Od zastupnika se, među ostalim, traži da osiguraju zaštitu građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i socijalnih prava osoba s invaliditetom, kao i dovoljno proračunskog novca za ostvarivanje tih prava. "Osobe s invaliditetom su, kao i svi ostali, glasači, porezni obveznici i građani. Oni očekuju Vašu podršku i na nju imaju potpuno pravo", ističe pravobraniteljica te upozorava da svatko u nekom trenutku života može steći invaliditet zbog bolesti, nesreće ili starosti. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom po zakonu izvješće Saboru podnosi jednom godišnje, ali može podnijeti i posebna izvješća ako smatra da je potrebno.

OSIJEK

Na svečanoj akademiji u povodu 40. obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, predsjednik Republike Ivo Josipović primio je Ekumensku povelju kao priznanje za doprinos promicanju kulture dijaloga, tolerancije i suživota među vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj, a ugledni teolog Miroslav Volf počasni doktorat. Čestitajići predsjedniku Josipoviću na Ekumenskoj povelji, rektor dr. Peter Kuzmič naglasio je da je predsjednik pokazao kako se prema svim ljudima može i treba odnositi s poštovanjem, te mu posebno zahvalio na njegovu zauzimanju za nacinalne manjine. Predsjednik Josipović je zahvalio na priznanju koje mu je ukazano dodjelom Ekumenske povelje, istaknuvši kako je Evanđeoski teološki fakultet zaslužio sve pohvale za 40 godina rada jer je bio rasadnik naprednih ideja u duhu tolerancije i mira. Teolog, književnik i poznati svjetski ekumenist Miroslav Volf predaje na univerzitetu Yale u Americi, a bio je student osječkog Evađeoskog teološkog fakulteta. Istaknuo je kako probuduti u sebi duhovnost znači najveće bogatstvo.

ZAGREB

Akademik Boris Bućan predstavio je novi ciklus slika nastalih tijekom prošle i ove godine na izložbi što je u njegovoj nazočnosti neformalno otvorena sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Pod nazivom "Stakleni ljudi" 'krije se' tako 130 umjetnikovih slika po izboru akademkinje Vere Horvat Pintarić, koja je i autorica likovnoga postava. Riječ je o novim i do sada neizloženim umjetnikovim radovima. Likovni umjetnik, slikar i grafički dizajner Boris Bućan rođen je 15. ožujka 1947. u Zagrebu gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnost. Redoviti član HAZU-a je od 2006. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu i izuzetno je cijenjen zbog osebujnoga pristupa oblikovanju plakata, a njegova djela se nalaze u uglednim svjetskim muzejima i galerijama (New York, Muenchen, Essen, Melbourne). Akademik Bućan izlagao je na više od 70 samostalnih izložaba te sudjelovao na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Posjetitelji mogu izložbu u Gliptoteci HAZU razgledati do 7. travnja ove godine.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙