FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 8. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PODGORICA - Pobjedu na predsjedničkim izborima održanima u nedjelju u Crnoj Gori proglasili su i neovisni kandidat Miodrag Lekić i aktualni predsjednik Filip Vujanović, kandidat Demokratske partije socijalista. Očekuje se da konačnu riječ da Državno izborno povjerenstvo. Lekić je na temelju 97 posto prebrojanih glasačkih listića u nedjelju navečer objavio da je pobijedio s 50,5 posto osvojenih glasova. Samo nekoliko trenutaka prije toga Vujanović je proglasio pobjedu rekavši da je za njega glasovalo 51,3, prema 48,7 posto glasova za Lekića. Lekić je rekao novinarima da je proces prebrojavanja listića u tijeku, te da neće priznati rezultate koje je njegov protukandidat objavio, jer, kako je kazao, postoji sumnja u njihovu ispravnost. Prema neslužbenim procjenama na izborima je glasovalo oko 64 posto upisanih birača. Biračko pravo na predsjedničkim izborima imalo je 511.405 građana koji su glasovali na 1.169 biračkih mjesta. Izbore je nadgledalo preko 120 domaćih i stranih promatrača. Nedjeljni predsjednički izbori u Crnoj Gori bili su šesti od uvođenja višestranačja, a drugi od obnove crnogorske neovisnosti 2006. godine.

HANOVER - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u nedjelju u Njemačku gdje je u Hanoveru posjetio gospodarski sajam zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja mu je poručila da je Rusiji potrebno "aktivno civilno društvo". Putinov posjet Njemačkoj i Nizozemskoj, najvećim europskim trgovačkim partnerima Rusije, trebao se fokusirati na trgovinska pitanja, no uslijedio je samo nekoliko tjedana nakon niza državnih inspekcija stranih nevladinih organizacija u Rusiji, koje Putin smatra špijunskima. Njemačka kancelarka Merkel je u govoru održanom na otvaranju Hanoverskog gospodarskog sajma na kojemu je ove godine zemlja partner Rusija, rekla kako je Rusija puno novaca potrošila na velike investicije u infrastrukturu, no da Nijemci mogu pomoći kada je riječ o inovativnosti i promjenama. "Moramo intenzivirati naše rasprave i razviti zamisli te nevladinim organizacijama, koje su nam poznate kao pokretač tih inovacija, omogućiti dobre šanse za rad u Rusiji", rekla je Merkel. "Vjerujemo da se sve može vrlo uspješno realizirati ako postoji aktivno civilno društvo", kazala je Merkel. Njemačka i Nizozemska trebaju Rusiju zbog energetskih resursa te kao tržište za izvoz raznih proizvoda - od volkswagena do tulipana. Njemačka oporba je od Merkel tražila da prenese svoju zabrinutost Putinu, ne samo kada je riječ o inspekcijama nevladinih udruga, već i o razmiricama oko sirijskoga građanskog rata i ruskih kritika iznesenih na račun njemačkog financijskog spašavanja Cipra. Razgovor s Putinom uključit će i neka kontroverzna pitanja, rekla je Merkel novinarima na marginama događaja na gospodarskom sajmu. Putin je u govoru održanom na sajmu u Hanoveru rekao kako se Rusija fokusirala na gospodarsko jačanje te je istaknuo da se unatoč globalnoj financijskoj krizi "Rusija nastavlja pozitivno razvijati". U intervjuu za njemački ARD, Putin je odbacio kritike u pogledu inspekcija nevladinih organizacija te kazao kako neće dopustiti da takva pitanja zasjene njegov posjet gospodarskom sajmu, ponovno istaknuvši da se Zapad ne treba brinuti zbog ruske unutarnje politike.

RIM - Papa Franjo i službeno je u nedjelju ustoličen na dužnost biskupa Rimske biskupije te je na misi pozvao katolike da se ne boje vratiti se Bogu. Franjo je predvodio misu pred više tisuća vjernika u katedralnoj crkvi rimskih biskupa, bazilici svetog Ivana Lateranskog, gdje je i službeno postao rimski biskup, što je njegova druga velika zadaća nakon papinske. Papa Franjo je izjavio kako namjerava prihvatiti ulogu rimskog biskupa na jednak način na koji je prihvatio i obavlja dužnost vrhovnog poglavara Katoličke crkve koju čini 1,2 milijarde vjernika. Od izbora na papinsku dužnost 13. ožujka obećao je da će posjetiti brojne rimske župe, što je praksa koju je dosad održavao u Buenos Airesu. U homiliji u sv. Ivanu, papa Franjo je pozvao katolike koji su se udaljili od svoje Katoličke crkve da skupe odvažnost i vrate joj se. "Božje strpljenje u nama treba potaknuti odvažnost da se Bogu i vratimo, bez obzira na to koliko smo pogrešaka i grijeha napravili u dosadašnjem životu", rekao je papa Franjo.

KAIRO - Jedna je osoba ubijena, a više od 80 ranjeno u sukobima ispred koptske pravoslavne katedrale u središtu Kaira u nedjelju nakon pokopa četvorice Kopta poginulih u petak u sukobu s muslimanima, izvijestili su državni mediji. Državna novinska agencija MENA izvijestila je da su u sukobu koji je trajao nekoliko sati ranjene 84 osobe te da je ubijen tridesetogodišnji Mahrous Hana Tadros. Policija je pokušala sukobljene rastjerati suzavcem, ali sukobi su potrajali do kasno navečer. Kako je izvijestila MENA, među ozlijeđenima je i 11 policajaca. Sukobi između kršćana i muslimana sve su češći u Egiptu nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka. Predsjednik Mohamed Mursi, ujedno i vođa Muslimanske braće, obećao je da će zaštititi prava Kopta, koji čine oko 10 posto od 84 milijuna stanovnika Egipta.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙