FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 7. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio je večeras da je skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj" u Zagrebu zapravo bio politički skup te najavio da će ploče s dvojezičnim natpisima u Vukovaru biti postavljene najvjerojatnije nakon lokalnih izbora. "Zakon spominje 'razuman rok'. Mislim da će to biti nakon lokalnih izbora kako onima koji očito žele nemir i rade na nemiru, ne bi dali povoda da to iskorištavaju u političke svrhe na izborima jer to, što se mene tiče, nije tema izbora u Vukovaru", izjavio je premijer Milanović za Dnevnik HTV-a. Na tvrdnju novinara da su prosvjednici najavili kako već imaju raspored skidanja ploča i da će ih skidati, makar silom, premijer je odgovorio: "Zakon je zakon i zakon ćemo braniti". Komentirajući poruke sa skupa prema kojima ni on niti drugi vladini dužnosnici nisu dobrodošli u Vukovar 18. studenoga ako postave dvojezične natpise, premijer je rekao da sigurno nisu dobrodošli što se tiče prosvjednika, ali da postoje ljudi koji smatraju da su dobrodošli. "Kao hrvatski građani, bio predsjednik Vlade ili ne, osjećam se dobrodošlo u svakom hrvatskom gradu, općini i selu". "Vukovar je Hrvatska i najveći uspjeh je to što se u Vukovaru poštuju hrvatski zakoni i hrvatski Ustav", naglasio je.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić za današnji je skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj" na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje se okupilo više od 25 tisuća prosvjednika rekao kako se radi o "manipulaciji braniteljima". "Ako Vukovarci imaju problema s ćirilicom - to je jedan problem, ali ako se ima problema s Vladom, onda se to ne rješava tako da se dovodi i instrumentalizira branitelje. Potpuno je jasno da se radi o snažnoj manipulaciji braniteljima", rekao je Matić u razgovoru za Dnevnik RTL Televizije ustvrdivši da je to bio prosvjed protiv Vlade. Ustvrdio je kako pojavljivanje na glavnom zagrebačkom trgu u odorama i neke riječi koje ne priliče, šalju drugu poruku, koja nema veze s ćirilicom i neslaganjem s nekim zakonskim odredbama. Na upit tko stoji iza toga, Matić kratko je rekao: "Zna se", aludirajući na HDZ kojem je to bio poznati predizborni slogan. Budući da je pred početak današnjeg skupa emitirana snimka posljednjeg ratnog izvještaja legendarnog novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara o granatiranju toga grada u jesen 1991., njegov sin Bojan Glavašević rekao je da je njegov otac kao novinar i Vukovarac, volio multikulturalni karakter Vukovara te naglasio kako je prilično siguran da nikada ne bi stao iza takve inicijative. "Osim toga", dodao je, "moja obitelj nikada nije mog oca koristila za politički marketing i mislim da je izuzetno nekorektno da je to Stožer učinio".

ZAGREB - Platforma 112 - neformalna koalicija koja okuplja 69 organizacija civilnog društva, osudila je danas "diskriminatorne poruke" poslane s prosvjednog skupa protiv ćirilice u Zagrebu te pozvala Vladu da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj. Platforma 112 u priopćenju navodi kako je i do sada upozoravala "na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stavova" te da su "nažalost i danas bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića". Platforma traži jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima s ustavnim vrijednostima i zakonima RH. "Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa", navodi Platforma 112.

ZAGREB - S tradicionalne središnje komemoracije žrtvama šoa (holokausta) kod spomenika Mojsiju na zagrebačkome groblju Mirogoju predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus pozvao je sve da djelima pokažu da su uz Židove i upozorio na to da još i danas u Hrvatskoj nedostaje tolerancije, posebice prema Romima. Nema tužnijega dana u židovskome kalendaru od Dana sjećanja na žrtve holokausta - Jom Hašoa kada se Židovi diljem svijeta sjećaju šest milijuna svojih sunarodnjaka stradalih u Drugome svjetskom ratu. Tako su i se danas na Mirogoju, u skladu s projektom Memorijalnoga centra Jad Vašema iz Jeruzalema da svaka od šest milijuna žrtava, među kojima je i milijun i pol djece, ima svoje osobno ime koje se ne smije zaboraviti, čitala imena dijela stradalih članova židovske zajednice u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata. Uz poseban pozdrav preživjelima, Kraus je napomenuo da se ove godine osobito komemorira otpor i junaštvo Židova za holokausta, i to u znaku triju obljetnica. Podsjetio je da su to 70. obljetnica ustanka Židova u varšavskome getu, sedam desetljeća otkako je, nakon kapitulacije Italije, raspušten logor Kampor na Rabu te je osnivan rapski židovski bataljun, kao i 60. obljetnica osnivanja Memorijalnoga centra Jad Vašem u Jeruzalemu.

BJELOVAR - U povodu obilježavanja Jom Hašoa, Dana stradanja i junaštva židovskog naroda, danas je na židovskom dijelu gradskog groblja u Bjelovaru održana komemoracija u organizaciji vjerske zajednice Bet Israel i Grada Bjelovara. Prisjećajući se stradanja šest milijuna Židova u vrijeme Drugog svjetskog rata i junaštva kojeg su pokazali u Varšavskom getu svoji ustankom 7. travnja 1943. godine zapaljeno je šest svijeća i položeni vijenci na grobu dugogodišnjeg bjelovarskog nadrabina Samuela Taubera. Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, gradonačelnik Bjelovara Anton Korošec, predsjednik vjerske zajednice Bet Israel Vladimir Šalamon i predsjednica Hrvatsko-izraelskog društva prijateljstva Jasminka Domaš. Izraelska konzulica i prva tajnica i zamjenica šefa misije u Republici Hrvatskoj Michal Hershkovitz položila je kamenčić sjećanja koji se tradicionalno stavljaju na grobove Židova. "Bet Israel je preuzeo obvezu da svake godine na ovaj dan posjećuje gradove u kojima je nekada postojala snažna židovska zajednica koje je zbog posljedica holokausta nestala kakav je slučaj i u Bjelovaru", objasnio je predsjednik vjerske zajednice Bet Israel Vladimir Šalamon zašto se Jom Hašoa ove godine obilježava u Bjelovaru.

DUBROVNIK - Andro Vlahušić ponovno je HNS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika te nositelj liste za Gradsko vijeće, njegov zamjenik je akademik Nenad Vekarić, a ime drugog zamjenika još uvijek nije poznato, izvijestila je danas predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Pusić je na konferenciji za novinare kazala da je riječ o kandidatu koji ima viziju i koji prema anketama zasad najbolje stoji u trci za gradonačelnika Dubrovnika. "Pristup je krajnje ozbiljan, ideja polaganja računa je vrlo temeljita i to je jedini pristup iza kojega ja mogu stati", kazala je Pusić. Dodala je kako je sudjelovala u mnogim političkim kampanjama, ali da još nikad nije prethodno dobila materijal koji pokazuje sve rezultate, kako financijske i organizacijske, tako i projekte mandata koji se završava, kao što je to u ovom slučaju. Komentirajući nepravomoćnu presudu po kojoj je gradonačelnik Vlahušić osuđen zajedno s gradskim vjećnikom Perom Vičanom, Pusić je kazala je da će, što se tiče građana Dubrovnika, tek vidjeti u kojoj će mjeri to utjecati na izbore. Riječ je o nepravomoćnoj presudi iz koje je vidljivo da Vlahušić nije ostvario nikakvu osobnu korist u ovom slučaju, dodala je.

ZAGREB - Rajko Ostojić, kandidat SDP-a i HNS-a za gradonačelnika Zagreba, izjavio je danas kako je, "uz dvije najpoznatije promašene investicije, kupnju Gredelja i Zagrepčanke, simbol vrijedne imovine o kojoj se gradska uprava ne brine postalo naselje Novi Jelkovec koje se pretvara u geto na rubu grada". "Kupce stanova u tom urbanistički dobro uređenom naselju prevario je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećavši im moderno, dobro održavano naselje sa svim popratnim sadržajima, a umjesto toga, zbog izostanka bilo kakve suvisle socijalne strategije, naselje se pretvara u socijalni geto na rubu grada", priopćio je Ostojić koji se susreo s građanima tog naselja. "Građani Novog Jelkovca, s kojima sam se susreo, postavljaju logično pitanje gradskoj upravi što namjerava učiniti sa 600 trenutno praznih stanova čije održavanja plaćaju svi porezni obveznici Zagreba. Međutim, odgovora od aktualne gradske vlasti nema. Obvezujem se da ću nakon preuzimanja odgovornosti za Grad, u suradnji sa Sveučilištem i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, prazne stanove staviti u funkciju podizanja standarda zagrebačkih znanstvenika i nastavnika", rekao je Ostojić.

DUBROVNIK - Čelnici županijskih organizacija SDP-a Davor Penić, HNS-a Andro Vlahušić i HSS-a Stipe Gabrić Jambo danas su u Dubrovniku potpisali koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Predsjednik županijskog SDP-a Davor Penić kazao je kako koalicija ima cilj osvojiji vlast u najjužnijoj hrvatskoj županiji i realizirati programe koji će revitalizirati Dubrovačko-neretvansku županiju. Čelnik dubrovačkog HNS-a Andro Vlahušić podsjetio je kako je slična koalicija osvojila vlast u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 1999., a protekle četiri godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ocijenio je izgubljenima. Kazao je kako nije ništa napravljeno niti su otvorena gradilišta, nisu realizirani radovi te je pričinjena samo šteta. Stipo Gabrić Jambo iz HSS-a kazao je kako koalicija s HDZ-om, realizirana prije četiri godine, nije ništa dobra donijela HSS-u koji je katastrofalno prošao na prošlim parlamentarnim izborima. Potpisivanju koalicijskog sporazuma nazočili su i kandidat ove koalicije za župana Mirko Duhović te nositelj županijske liste Oleg Valjalo.

SISAK - Iako vodostaji Kupe i Save i nadalje opadaju, zaobalne vode sve više ugrožavaju stanovnike više sela nadomak Siska. Voda s Odranskog polja nezaustavljivo nadire prema naseljima, pa je sve veći broj obiteljskih kuća pod vodom. Sve je manji broj gospodarstava koje je moguće obraniti vrećama pijeska. Ispumpavanje vode više nema smisla, jer sustav odvodnje ne funkcionira i voda se ponovo vraća, upozoravaju službe obrane od poplava. Sada su napori svih službi usmjereni dostavi vode i namirnica ugroženim obiteljima. "Najteže je stanje u Žabnu i Starom Pračnu, gdje je pristup nekim kućama moguć samo čamcima, jer su prilazi i ceste pod vodom. Trudimo se da ugroženim stanovnicima dovezemo najnužnije potrepštine", rekao je ribočuvar Zvonko Marković, koji je već danima svojim čamcem na ispomoći ugroženom stanovništvu. U sisačkom gradskom Stožeru za obranu su obavili sve pripreme za moguću evakuaciju stanovnika.

BUJE - Golf Istra Magica koja je u vlasništvu tvrtke Makro5 iz Buja priopćila je danas kako je "zaprimila ovih dana pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda, čime je riješen slučaj Dajla i otklonjena prepreka za nastavak projekta Biska Golf Istra". Riječ je o projektu koji u svojoj prvoj fazi predviđa izgradnju golf igrališta s 18 rupa te osamdesetak objekta, uglavnom vila, golf kuća te pratećih objekata s pripadajućom infrastrukturom, dok se u drugoj fazi planira izgradnju hotela i pratećih objekata. Ukupna investicija iznosi oko 115 milijuna eura. Pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda od 21. ožujka poništeno je rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., a time i sve pravne radnje državnih tijela koje su uslijedile temeljem tog rješenja. Ministarstvo pravosuđa je tada ništavnim proglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na tim nekretninama. U postupku upravnog nadzora pribavilo se spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske vladavine, stoji u priopćenju.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙