FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačke industrijske narudžbe poskočile u veljači

Autor: gple
BERLIN, 5. travnja 2013. (Hina7Reuters) - Pojačana domaća potražnja za kapitalnim dobrima potaknula je neočekivano snažan rast industrijskih narudžbi u Njemačkoj u veljači, pokazali su u petak objavljeni vladini podaci.

Sezonski i cjenovno prilagođene industrijske narudžbe porasle su u veljači za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i tehnologije. To je njihov najsnažniji rast od prošlogodišnjeg listopada i anulirao je 1,6-postotni pad u prethodnom mjesecu.

Najsnažniji rast zabilježen je u kategoriji domaćih narudžbi strojeva i ostalih kapitalnih dobara, koje su poskočile 4,4 posto i po tumačenju ministarstva nagovješćuju oporavak ulaganja.

"Aktualni oporavak narudžbi signalizira da sve veći dio industrijskog sektora uspješno prevladava fazu slabosti", konstatiralo je ministarstvo u priopćenju.

"Progresivan oporavak industrijskog sektora koji su najavili pokazatelji gospodarskog raspoloženja potvrđuje i sve veći broj realnih ekonomskih pokazatelja", dodaje se u priopćenju.

Ukupne su domaće narudžbe u veljači porasle 2,2 posto a inozemne 2,3 posto, uz oporavak i narudžbi iz eurozone i onih iz ostatka svijeta. Tako su narudžbe iz eurozone porasle 1,6 posto, nakon 3,8-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Narudžbe iz ostatka svijeta uvećane su 2,7 posto.

Na godišnjoj razini ukupne su industrijske narudžbe u veljači stagnirale. U siječnju pale su 2,1 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙