FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšane aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u ožujku

Autor: mpuk
PEKING, 21. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru poboljšale su se u ožujku nakon što su u veljači porasle najsporijim tempom u četiri mjeseca, objavila je u četvrtak banka HSBC

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za kineski proizvodni sektor koji izrađuje taj britanski bankovni div iznosio je u ožujku 51,7 bodova, u odnosu na konačna 50,4 boda u veljači, što je bila njegova najniža vrijednost od prošlogodišnjeg listopada, navodi se u priopćenju.

PMI je pozorno praćen barometar zdravlja kineskog gospodarstva, pri čemu vrijednosti indeksa više od 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti, a one niže na njihov pad.

Poboljšanje kineskog PMI-ja u ožujku poduprto je rastom novim narudžbi i povećanjem proizvodnje, navodi se u priopćenju izjava Qu Hongbina, ekonomista HSBC-a u Hong Kongu.

"To znači da je kinesko gospodarstvo još uvijek na putu postupnog oporavka rasta", rekao je.

Indeksi ulaznih i izlaznih cijena smanjili su se u ovom mjesecu, što signalizira da inflacija još nije zabrinjavajuća, pokazalo je istraživanje.

"Inflacija je i dalje pod kontrolom, što ostavlja prostora Pekingu da zadrži relativno akomodativnu monetarnu politiku kako bi podupro oporavak rasta", kazao je.

Aktivnosti u kineskom gospodarstvu porasle su prošle godine 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina, zbog slabosti na domaćem i na ključnim inozemnim tržištima.

U posljednja tri mjeseca 2012. rast je ubrzao na 7,9 posto, nakon sedam uzastopnih tromjesečja usporavanja rasta.

Najnoviji vladini pokazatelji očituju ipak usporavanje rasta industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji u prošlom mjesecu, sugerirajući da je oporavak možda krhak.

Kineska inflacija dosegnula je u veljači najvišu razinu u 10 mjeseci od 3,2 posto, nakon što je u siječnju iznosila 2,0 posto. Kao razlog kineske vlasti navode pojačanu potrošnju za vrijeme praznika i nagli rast kredita.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙