FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dmus
ZAGREB, 30. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

NIKOZIJA - Klijenti koji su imali velike iznose u Ciparskoj banci dobit će dionice banke u vrijednosti od samo 37,5 posto za njihove depozite iznad 100.000 eura, potvrdila je središnja ciparska banka u subotu. Za oko 22,5 posto depozita većih od 100.000 eura neće se isplaćivati kamata, rekla je banka, a na preostalih 40 posto iznosa će se i dalje isplaćivati kamata ali samo ako banka dobro posluje.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je u subotu prognozirao raspad Bosne i Hercegovine sugerirajući da nema načina da ona funkcionira. "Jedina logika je da se mirno raziđemo no za to još ne postoje uvjeti", izjavio je Dodik u Banja Luci gdje se tijekom dana sastao s članovima entitetske vlade kako bi razgovarali o tome što učiniti ukoliko zbog problema u Federaciji BiH Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodi isplatu nove rate kredita BiH po osnovi stand-by aranžmana. Provedba tog aranžmana je upitna jer se od vlasti Federacije BiH očekuje da donesu jedinstveni zakon kojim bi se regulirao status branitelja i vojnih umirovljenika a za sada nema suglasnosti kako to učiniti. Dodik je ustvrdio kako je ovo tek dokaz više da je BiH nemoguća država te da ona stoga ne može ni opstati. Ministar financija RS Zoran Tegeltija koji je sudjelovao na sastanku s Dodikom kazao je kako će i taj entitet biti u velikim problemima ukoliko ne prispiju planirana sredstva od MMF-a. "Mi ne možemo sjediti prekriženih ruku i morat ćemo tražiti druge investitore", kazao je Tegeltija. Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić ranije je najavio kako će zbog mogućeg izostanka planirane financijske potpore od MMF-a u iznosu od 150 milijuna eura sva izdavajanja iz proračuna morati biti smanjena za 35 do 40 posto. To uključuje plaće koje se isplaćuju iz proračuna ali i sva druga izdvajanja poput invalidnina ili socijalne pomoći. Vlasti FBiH najavile su kako će do 12. travnja pokušati utvrditi novi prijedlog zakona na čijem donošenju inzistira MMF.

NAIROBI - Kenijski vrhovni sud u subotu je presudio da je Uhuru Kenyatta pošteno pobijedio na predsjedničkim izborima odbacivši jednoglasno pritužbe poraženog kandidata Raila Odinge da je glasovanje bilo narušeno namještanjem i tehničkim problemima. Odluka suda otvorila je put najbogatijem Kenijcu da preuzme čelno mjesto države ali je strane sile ostavila s problemom odnosa spram čelnika koji je u Hagu optužen za zločine protiv čovječnosti. Odlazeći kenijski predsjednik uoči izricanja presude pozvao je na mir. "Odluka suda je da su tužene stranke ispravno izabrane", rekao je dužnosnik suda Willy Mutunga referirajući se na Kenyattu i njegovog zamjenika Williama Ruta.

AMAN - Jordanski predsjednik vlade Abdulah Nsur je sastavio novu vladu, drugu u šest mjeseci, objavio je u subotu novi ministar informiranja Mohamed Momani, naglasivši da je riječ o najmanjoj vladi po broju ministara . "Smanjenjem broja članova vlade želimo smanjiti troškove. Riječ je o vladi s najmanje ministara od 1976.", rekao je Momani. Devetnaest članova nove vlade je prisegnulo pred kraljem Abdulahom II., rekao je Momani, prenosi AFP. Abdulaha Nsura je kralj 9. ožujka ponovno imenovao predsjednikom vlade. On je krajem siječnja dao ostavku na premijerski položaj nakon što su islamisti, glavna oporbena snaga, bojkotirali izbore na kojima su pobijedile poltičke opcije bliske režimu, poslovni ljudi i plemenski vođe. Nsur je u ovu vladu uveo 13 novih ministara. Načelnik policije Husein Majali imenovan je ministrom unutarnjihi gradskih poslova. Ministar vanjskih poslova Naser Dževdeh je šesti put zaredom izabran na tu dužnost. U novoj ekipi ministara se nalazi samo jedna žena, Rim Abu Hasan, odvjetnica koja je dosad bila na položaju glavne tajnice Nacionalnog vijeća za pitanja obitelji, a sad je imenovana ministricom socijalnog razvoja. Sveučilišni profesor i savjetnik premijera Mohamed Momani imenovan je ministrom informiranja, političkog razvoja i parlamentarnih poslova.

KAIRO - Egipatski državni tužitelj naredio je uhićenje poznatog televizijskog voditelja Basema Jusufa pod optužbom da je uvrijedio islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, što je posljednji u nizu napada na medije kritične prema vlasti. Jusuf je optužen da je u svojoj tv-emisiji uvrijedio islam "rugajući se obredu molitve", ali i predsjednika Mursija, čiji je lik "ismijao u inozemstvu", naveli su sudski izvori, napomenuvši da je protiv tog satiričara podastrijeto nekoliko tužbi. Podnositelj jedne od tužbi zatražio je da se protiv satiričara poduzmu zakonske mjere kako bi se druge odvratilo od toga da slijede njegov primjer, rekao je jedan izvor. Jusefova tjedna satirička emisija "Al-Bernameg", koju je napravio po uzoru na američki "Daily Show" Jona Stewarta, ismijava egipatske političare, ne štedeći ni predsjednika države ni vodstvo Muslimanske braće.

GRENOBLE -Ruska skijašica (41) umrla je u subotu nakon što ju je u petak na stazi skijališta Arcs, u francuskim Alpama, zatrpala lavina, doznaje se od policije. Skijašicu je u petak zatrpala metar i pol visoka lavina dok je skijala sa svojom kćeri, suprugom i instruktorom. Nakon što su se spasioci probili do nje, unesrećena je helikopterom prebačena u bolnicu u Grenobleu, gdje je umrla u subotu ujutro.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙