FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuda podmetanje požara u crkvi u Banjoj Luci, traži se brza istraga

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. ožujka 2013.(Hina) - Najviši dužnosnici Republike Srpske u petak su osudili podmetanje požara u katoličkoj crkvi u banjalučkom predgrađu Petrićevcu u kojemu su teško oštećena ulazna vrata, a osudama se pridružila i Dunja Jevak, hrvatska generalna konzulica u Banjoj Luci koja je pri tom izrazila očekivanje kako će počinitelji biti što prije pronađeni.

U povodu ovog vandalskog čina koji je izazvao veliku uznemirenost među malobrojnim katolicima koji još uvijek žive u petrićevačkoj župi, predsjednik RS-a Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović oglasili su se priopćenjima u kojima su uz osude iznijeli i zahtjeve da se o svemu provede temeljita istraga.

"Oni koji su spremni učiniti ovakva djela ne predstavljaju RS koja neće dopustiti da postupci neodgovornih pojedinaca ugrožavaju međunacionalne odnose i štete ugledu RS-a", stoji u Dodikovoj izjavi.

Željka Cvijanović je istaknula kako posebice zabrinjava to što je požar u crkvi podmetnut uoči velikog kršćanskog blagdana Uskrsa. "Poručujem da su svi građani u RS-u ravnopravni bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest i vlada će zajedno s drugim tijelima vlasti nastaviti ulagati maksimalan napor kako bi se svi koji žive u RS-u osjećali dobro i sigurno", stoji u izjavi predsjednice entitetske vlade.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Radislav Jovičić koji je tijekom dana posjetio crkvu zajamčio je cjelovitu istragu o incidentu. "Poduzet ćemo sve mjere iz svoje nadležnosti da se što prije riješi slučaj i procesuiraju vandali koji su učinili ovako nešto na veliku štetu RS-a", kazao je Jovičić.

Konzulica Jevak koja je također posjetila Petrićevac nakon paljevine kazala je kako i sama očekuje brzo i učinkovito reagiranje lokalne policije. "Ulijeva nadu da će tako i biti", kazala je Jevak.

Župnik župe Petrićevac fra Ivo Orlovac ranije je izrazio sumnju u učinkovitost policijske istrage izjavivši Hini kako se podmetanje požara ne može smatrati kao čin nekog luđaka. Ocijenio je kako je to zapravo organizirano zastrašivanje katolika koji tamo žive i kojih je sada tek 400, a prije rata ih je bilo šet tisuća.

(Hina) xrmav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙