FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za Dodika Stanković ugledni poduzetnik, za oporbu dokaz sprege politike i kriminala

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. ožujka 2013.(Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik okvalificirao je u utorak Slobodana Stankovića, kojemu je hrvatska policija zaplijenila 450 tisuća eura, kao "uglednog poduzetnika koji ima pravo raditi što želi sa svojim novcima", dok je vodeća oporbena stranka u tom entitetu ocijenila kako je cijeli slučaj dokaz sumnjivih sprega poduzetnika i politike.

"U RS postoje zakoni koji dozvoljavaju da svatko raspolaže s dobiti slobodno i svako može koristiti tu vrstu slobode", kazao je Dodik u Banjoj Luci novinarima koji su od njega tražili komentar nakon što je Stankoviću hrvatska policija u nedjelju na graničnom prijelazu Gradiška pronašla i oduzela 450 tisuća eura, jer ih nije prijavio ni policiji ni carini.

"To je važan gospodarstvenik koji ostvaruje dobre poslovne rezultate", kazao je Dodik za Stankovića, vlasnika građevinske tvrtke "Integral Inženjering" iz Laktaša iz kojih potječe i Dodik.

Stankovića i Dodika veže dugogodišnje prijateljstvo, a "Integral Inženjering" slovi za tvrtku koja redovito dobija najunosnije poslove koji se financiraju iz entitetskog proračuna.

Nakon što mu je zaplijenjen novac na hrvatskoj granici Stanković je reagirao priopćenjem u kojemu je naveo kako je riječ o zakonito zarađenom novcu od dividendi koje je kanio investirati u Srbiji. Tvrdi da je potvrdu o podrijetlu novca imao, no navodno ju je kanio priložiti tamo gdje je mislio i položiti novce, a ističe kako u tome nema ničega kažnjivoga.

Srpska demokratska stranka (SDS) u utorak je reagirala priopćenjem u kojemu je istaknula kako je Stankovićev slučaj dokaz da "tajkuni i njihovi zaštitnici kupuju tvrtke i vile po inozemstvu spremajući se ostaviti one koje su opljačkali".

Iz SDS-a ističu kako je nedvojbena sprega sadašnje Dodikove vlasti u RS i Stankovića i njegovih tvrtki koje su unatoč napuhanim cijenama dobivale poslove na natječajima poput gradnje zgrade vlade ili asfaltiranja cesta. SDS je zatražio od tužiteljstva i policije da odmah utvrde o kakvom novcu se radi i da pokrenu postupak odgovornosti protiv Stankovića koji je na nezakonit način pokušao iznijeti 450 tisuća eura iz zemlje.

Glasnogovornica Policijske uprave Brodsko-posavske Kata Nujić ranije je najavila kako će protiv Stankovića biti pokrenut postupak zbog prekršaja iz Zakona o deviznom poslovanju Hrvatske.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙