FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Bivši policijski dužnosnici Republike Srpske Mićo Stanišić i Stojan Župljanin u srijedu su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju nepravomoćno proglašeni krivima za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva tijekom rata u BiH i osuđeni svaki na po 22 godina zatvora. Sudsko je vijeće ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Stanišića i načelnika banjolučkog centra službe sigurnosti Stojana Župljanina proglasilo krivim za progon počinjen ubojstvima, mučenjima, zlostavljanjem, zatočenjem, deportacijama, pljačkom i razaranje gradova i sela, vjerskih i kulturnih objekata od travnja do prosinca 1992. Stanišić je u pritvoru Haškoga suda od 2005. a Župljanin od 2008. Tužitelji su za njih tražili kazne doživotnog zatvora, a obrane su tražile oslobađanje.

WASHINGTON - Vrhovni sud Sjedinjenih Država završio je u srijedu raspravu o zakonu o zaštiti braka (DOMA) koji vjenčanim istospolnim parovima uskraćuje beneficije na saveznoj razini. Nakon gotovo dvosatne rasprave i saslušanih usmenih argumenata zagovornika i protivnika zakona, petero od devetero sudaca, kako se čini, spremno je poništiti Zakon o zaštiti braka iz 1996. godine, javljaju američki mediji i agencije. Odluku moraju donijeti do lipnja. Sutkinja Ruth Ginsburg (80), liberalka, ocijenila je da su tim zakonom u Americi stvorene dvije vrste braka, "puni brak" i "light brak". Sudac Anthony Kennedy, kozervativac kojeg je u sud imenovao još Ronald Reagan, ali koji se smatra potencijalnim "swing" glasačem (mogao bi se prikloniti drugoj struji), upozorio je na "rizik" upletanja DOMA-e u tradicionalnu ingerenciju saveznih država nad brakovima. Stotine aktivista, uglavnom sklonih istospolnoj zajednici, okupile su se na stepenicama golemog zdanja gdje su bili i dan ranije, kada je održano prvo saslušanje na temu ustavne zabrane istospolnog braka u Kaliforniji.

RIM - Kardinal Jaime Ortega, havanski nadbiskup, otkrio je sadržaj govora kardinala Jorgea Marija Bergoglia koji je bio presudan za odluku kardinala da ga nekoliko dana poslije izaberu za poglavara Katoličke crkve, objavila je u srijedu agencija I. media koja prati Vatikan. U kongregacijama na kojima su se kardinali pripremali za konklave, kardinal Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa, kazao je kako bi želio da Crkva smogne snage "izaći iz sebe same" i približiti se rubnim područjima. Sadržaj razgovora na kongregacijama je tajan, no po povratku u svoju biskupiju, kubanski kardinal vjernicima je gotovo ekskluzivno otkrio misao pape Franje o poslanju Crkve. Budući papa je rekao da Crkva mora "izaći iz sebe same i zaputiti se u rubna područja", ali ne samo u geografskom smislu već i "u rubove egzistencije" gdje se nalaze zlo, nepravda i bol. Ortega je pročitao cjelovit tekst što mu ga je Bergoglio sutradan predao kazavši da za to ima odobrenje.

BRUXELLES - Središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) sastat će se u Dubrovniku 11. i 12. travnja, uoči izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, priopćeno je u srijedu iz EPP-a. Glavna tema sastanka u Dubrovniku je politička, gospodarska i socijalna situacija u Hrvatskoj uoči ulaza u EU i doprinos koji će Hrvatska dati ujedinjenoj Europi. Održivi rast i zapošljavanje u EU-u druga je tema sastanka. Raspravljat će se o davanju novog zamaha konkurentnosti gospodarstva EU-a i o doprinosu proračuna EU-a gospodarskom rastu i zapošljavanju, a glavni govornici bit će povjerenik Jan Lewandowski zadužen za proračun i financijsko programiranje i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding. Sudionicima će se na početku sastanka obratiti Joseph Daul, zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, a u raspravi će sudjelovati zastupnici u Europskom parlamentu, zastupnici u Hrvatskom saboru i hrvatski promatrači u Klubu zastupnika EPP-a.

SARAJEVO - Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u srijedu je izabran za novog gradonačelnika Sarajeva. Komšića je na dužnost predložila Socijaldemokratska unija (SDU), stranka koju je utemeljila skupina nekadašnjih članova Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) nezadovoljnih politikom njezina predsjednika Zlatka Lagumdžije. SDU je ranije za gradonačelnika kandidirao Stjepana Kljuića, također nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, ali on nije dobio potrebnu potporu vijećnika. Gradonačelnik Sarajeva bira se neizravno glasovima vijećnika u gradskom vijeću koje delegiraju četiri gradske općine. Komšić je prvi nebošnjak koji je izabran za gradonačelnika Sarajeva od 1990. godine. Ovlasti sarajevskog gradonačelnika su simbolične jer je najviše vlasti koncentrirano u županiji.

BEOGRAD - Zastupnici srbijanskog parlamenta suglasili su se u srijedu da treba pooštriti kaznene mjere protiv pedofila i silovatelja i najavili potporu tzv. Marijinom zakonu koji je predložio otac jedne novosadske tinejdžerke, žrtve silovanja i okrutnog ubojstva. Tijekom dvodnevne rasprave, koja je počela u utorak, bilo je i radikalnih prijedloga, poput uvođenja odredbe o kemijskoj kastraciji osuđenih silovatelja, a zastupnici su zatražili i da se ukine mogućnost pravne zastare kaznenog djela seksualnog zlostavljanja malodobnika i uvede registar pedofila, te utvrdi njihova obveza redovitog javljanja pravosudnim institucijama. Zajednička ocjena većine sudionika u raspravi, kako izvješćuju beogradski mediji, bila je da se zakonskim rješenjem mora osigurati veća zaštita djece od svih oblika nasilja i opća sigurnost svih građana.

PARIZ - Američki državni tajnik John Kerry u srijedu je francuskim poslovnim ljudima isticao prednosti budućeg sporazuma o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Europske unije koji budi zabrinutost Europljana, a napose Francuza koji žele zaštititi svoj poljoprivredni sektor. Treba "ubrzano raditi prema sporazumu o slobodnoj trgovini kako bismo ostvarili velik učinak u svijetu", rekao je Kerry pred francuskim gospodarstvenicima i naglasio da "Europska unija i SAD zajedno čine trećinu ukupne robe i usluga prodanih u svijetu te više od 50 posto svjetske gospodarske proizvodnje". Predsjednik Barack Obama u veljači je najavio da bi SAD i Europska komisija trebali pregovarati o stvaranju jedne od najvećih zona slobodne trgovine na planetu. Bruxelles tek treba prihvatiti tu inicijativu. SAD drži da bi takav sporazum "bio motor rasta i stvaranja radnih mjesta", a prema Kerryju bio bi to "jedan od najboljih načina da se u Europi prekine krug krize i potakne rast".

LOS ANGELES - Bivši ravnatelj američke Središnje obavještajne agencije (CIA) David Petraeus ispričao se zbog "pogreške", misleći na izvanbračnu vezu koja je tog generala sa četiri zvjezdice primorala na ostavku. U prvom javnom pojavljivanju od odlaska s položaja, Petraeus je u utorak navečer na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu pred 600 kalifornijskih veterana i polaznicima Korpusa za obuku pričuvnih časnika izrazio žaljenje zbog "boli" koju je izazvala njegova veza s 20 godina mlađom biografkinjom Paulom Broadwell, koja je također u braku. Obećao je "časnu nadoknadu" svima onima koje je "povrijedio ili razočarao". "Svjestan sam toga da me se danas gleda drugim očima nego prije godinu dana... Svjetan sam toga da je uzrok mog nedavnog odlaska moje ponašanje", kazao je Petraeus, ali i naglasio da "život ne prestaje zbog takve pogreške i mora se nastaviti". David Petraeus, jedan od najodlikovanijih i najcjenjenijih američkih vojnih dužnosnika, dao je 9. studenoga ostavku na položaj prvog čovjeka CIA-e nakon što je priznao da je održavao izvanbračnu vezu s Paulom Broadwell.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙