FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ukupan iznos dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj u veljači je ponovno premašio 40 milijardi kuna te je iznosio 40,05 milijardi kuna, a raste i broj građana koji su u blokadi kao i iznos njihovih dugovanja koji je gotovo dosegnuo 18,4 milijarde kuna. Zbog neizvršenih osnova za plaćanje zadnjeg dana veljače u blokadi je bilo 253.350 građana, ili njih 4.321 više nego krajem siječnja, a njihova ukupna dugovanja u odnosu na siječanj povećana su za oko 400 milijuna kuna, ili za 2,2 posto te iznose ukupno 18,37 milijardi kuna, pokazuju podaci koje je danas objavila Financijska agencija. Usporedba s Fininim podacima s kraja prošle godine pokazuje da je broj građana koji su zbog neizvršenih plaćanja završili u blokadi porastao za 7.909 osoba, a njihov je ukupni dug povećan za 690 milijuna kuna. Zbog neizvršenih osnova za plaćanje krajem veljače bilo je blokirano 65.488 poslovnih subjekata sa 53.564 zaposlena, a ukupna vrijednost njihova dugovanja iznosila je 40,05 milijardi kuna. Prema trajanju blokade i u veljači dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi - u blokadi dužoj od 360 dana bio je 50.461 poslovni subjekt, a iznos njihovih neizvršenih obveza za plaćanje iznosio je 34,2 milijarde kuna. Od ukupnog broja blokiranih poslovnih subjekata njih dvije trećine, ili 43.205 su subjekti bez zaposlenih, a iznos njihovih blokada je 23,2 milijarde kuna, što je 58 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB - Utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica, koje je provedeno tijekom prosinca i siječnja, pokazuje da su najbrojnijom središnjicom postali Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) sa 116.837 članova, dok je na drugom mjestu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) s 99.682 člana. Novo prebrojavanje članstva pokazuje da je od 1. travnja 2009. godine, kada je zadnji puta bila utvrđivana reprezentativnost, broj članova NHS-a porastao za 3.239 osoba, dok je istodobno SSSH izgubio 65.050 članova. Na trećem mjestu je Matica hrvatskih sindikata koja ima 61.411 članova, što je za 18.900 manje nego prije četiri godine, a četvrta je Hrvatska udruga sindikata (HUS) s 54.009 članova, što je za 12.425 više nego ranije. Peta središnjica, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) nije se ni prijavila za utvrđivanje reprezentativnosti jer ne zadovoljava uvjet od najmanje 50.000 članova. No, zato je dva svoja sindikata, Sindikat policije Hrvatske i Hrvatski liječnički sindikat, "posudila" HUS-u za potrebe prebrojavanja, kako bi udovoljio uvjetu od 50.000 članova. Za HUS i URSH se u posljednje vrijeme u sindikalnim krugovima priča da bi se uskoro mogli ujediniti u jednu središnjicu. Prebrojavanje je također pokazalo veliki pad ukupnog članstva u reprezentativnim sindikalnim središnjicama jer ih je prije četiri godine bilo 423.964, a sada je taj broj pao na 331.939 članova. Osim toga, došlo je i do pada ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika, jer ih u sindikatima izvan središnjica, po procjeni samih sindikalaca, ima još najviše 80.000.

RIJEKA - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) smatra da se nastavlja maćehinski odnos prema pomorcima, uz blagoslov ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića koji ne poznaje problematiku pomorstva ni Pomorski zakonik i treba dati ostavku, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare glavni tajnik tog sindikata Predrag Brazzoduro. Smatra i da je ministar, čije prijedloge Vlada ne prihvaća, već trebao otići ili da bi Vlada trebala zahvaliti ministru koji ne provodi njenu politiku, navodeći da Vlada, tj. ministarstva rada i mirovinskog sustava i financija nisu prihvatila prijedlog resornog ministarstva u vezi s pravima pomoraca. Brazzoduro se osvrnuo na nedavni ministrov intervju u Novom listu kazavši da je ministar pokazao neznanje o dokumentima ministarstva, da je rekao da beneficirani radni staž, koji je reguliran Pomorskim zakonikom, ne postoji te da je time izazvao paniku među pomorcima. Dodao je da zakonik uređuje beneficirani radni staž, uz određene uvjete, ali je problematična provedba. Glavni tajnik SPH istaknuo je da su upravo izmjene i dopune Pomorskog zakonika, koje je predlagao sindikat, trebale riješiti te nedostatke, ali da to nije prihvaćeno. Držimo da da je ministar pretjerao i da bi trebao odstupiti, odnosno da treba primijeniti ministra ili pomorstvo izdvojiti u zasebno ministarstvo, rekao je Brazzoduro.

ZAGREB - Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je sjednici raspravljalo o stanju na tržištima i procjeni ovogodišnje sezone te upozorilo da bi se, unatoč dobrim najavama s većine tržišta, na sezonu loše mogao odraziti ovogodišnji raspored praznika do lipnja te očekivani pad dolazaka turista s istočnih tržišta poput Rusije i Ukrajine zbog novog viznog režima. Zabrinuti zbog ruskog i drugih istočnih tržišta su i agencije i hotelijeri, posebno u Dubrovniku gdje su samo u prva tri mjeseca ove godine zabilježili 60 posto više individualnih dolazaka Rusa, što se zasigurno neće nastaviti ako u Rusiji što prije ne prorade najavljeni centri koji trebaju pojednostaviti i ubrzati izdavanje viza za Hrvatsku, kazala je direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Iva Bahunek. Putničke agencije također dijele zabrinutost zbog ruskog, ali i ukrajinskog te turskog tržišta s kojih se zadnjih godina bilježio rast, a predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata (UNPAH) Zlatko Kukec je kazao da bi ove godine s tih tržišta, uz vize, moglo biti i (po) do 10 posto manje turista.

ZAGREB - Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić na prvom je mjestu ovogodišnje liste 50 najbogatijih građana Hrvatske časopisa Forbes, a mjereno vrijednošću dionica tvrtki u sastavu koncerna na Zagrebačkoj burzi, Todorićevo se bogatstvo procjenjuje na 4,4 milijarde kuna ili 700 milijuna kuna više nego prošle godine. Prema toj listi, koju hrvatsko izdanje časopisa Forbes donosi u svom sutrašnjem izdanju, tržišna vrijednost tvrtki u vlasništvu 50 najbogatijih građana Hrvatske ove godine iznosi 12,84 milijarde kuna i za 1,27 milijardi kuna je viša nego u prošloj godini. Glavnina tog porasta, odnosno 1,07 milijardi kuna, odnosi se pritom na porast bogatstva prvih deset na Forbesovoj listi, na kojoj nakon Todorića slijedi obitelj Lukšić, čiji se turistički portfelj (Plava laguna i Jadranski luksuzni hoteli) procjenjuje na 1,3 milijarde kuna, dok je treći većinski vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi sa 1,1 milijardu kuna. U odnosu na prošlu godinu vrijednost tvrtki u vlasništvu obitelji Lukšić, navode iz Forbesa, povećana je za 446 milijuna kuna, dok je Emil Tedeschi 'bogatiji' za 267 milijuna kuna. Na listi slijedi francuska obitelj Besnier, u čijem je vlasništvu mliječna industrija Dukat, s procijenjenih milijardu kuna, a peti je najveći pojedinačni dioničar Adris grupe Ante Vlahović, sa 661 milijun kuna.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je pala, Crobexa za 0,37 posto, na 2.005,91 bod, a Crobexa10 za 0,38 posto, na 1.109,01 bod. Redovan promet je za oko 10 milijuna kuna niži od jučerašnjeg te je danas iznosio 13,5 milijuna kuna. Samo su dvije dionice imale milijunske promete, dionice Dalekovoda promet od 2,3 milijuna kuna te Atlantske plovidbe nešto više od milijun kuna. I dok je cijena dionice Dalekovoda pala za 1,30 posto, na 49,92 kune, dionica Atlantske plovidbe bilježi rast cijene za 1,65 posto, na 369,99 kuna. HT-ovih je dionica danas protrgovano za 933,3 tisuće kuna, a cijena im je blago porasla, za 0,02 posto, na 216,10 kuna. Više od pola milijuna kuna prometa imale su dionice Industrogradnja grupe i povlaštena dionica Adris grupe, pri čemu je cijena dionici Industrogradnje porasla za 3,33 posto, na 124 kune, a dionici Adrisa ostala na 294 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙