FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka banka Piraeus kupuje lokalne podružnice posrnulih ciparskih banaka

Autor: mpuk
ATENA, 26. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Grčka banka Piraeus objavila je u utorak da će za 524 milijuna eura kupiti podružnice posrnulih ciparskih banaka u Grčkoj kako bi se grčki bankovni sektor zaštitio od dužničke krize na otoku.

Transakciju će financirati grčki fond za spas banaka HFSF a podrazumijeva da će u srijedu ponovo biti otvoreno 312 lokalnih podružnica tri ciparske banke koje su zatvorene od 19. ožujka kada je Cipar odbio predloženi program pomoći.

Transfer podružnica, koje čine otprilike desetinu grčkog bankovnog tržišta, sastavni je dio međunarodnog sporazuma o pomoći Cipru. Njime će se grčki zajmodavci zaštititi od ciparske krize a ujedno će se smanjiti preveliki bankovni sektor na Cipru.

Banka Piraeus pobijedila je konkurentsku Alpha Bank u utrci za kupnju grčkog poslovanja Bank of Cyprusa, Cyprus Popular Banka i Hellenic Banka.

"Depoziti klijenata u grčkim podružnicama Bank of Cyprusa, Cyprus Popular Banka i Hellenic Banka neće podlijegati porezu ni ustupanju zarade dogovorenom za Cipar", priopćeno je iz Piraeusa.

Zahvaljujući dogovorenoj transakciji Piraeus će postati druga po veličina banka u Grčkoj s ukupnom aktivom od 95 milijardi eura i preteći trenutno drugoplasiranu Alpha Bank. Imat će depozite od 50 milijardi eura i neto kredite od 74 milijarde eura.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙