FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi dogovora o pomoći Cipru podupro tečaj eura

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 22. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima zbog optimizma da će Cipar ipak na vrijeme postići dogovor s Europskom unijom i time izbjeći kolaps financijskog sustava.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao za 0,7 posto, na 1,2988 dolara. Drži se tako osjetno iznad najniže razine u u četiri mjeseca od 1,2843 dolara, na koju se spustio ovoga tjedna nakon što je Cipar odbacio međunarodni paket pomoći uvjetovan oporezivanjem bankovnih depozita.

Na dobitku je jedinstvena europska valuta bila i prema jenu, za 0,3 posto, dosegnuvši 122,81 jen. Ranije se nakratko bila spustila i do 121,44 jena, što je njezina najniža razina u protekla tri tjedna, zbog objave slabog Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj.

Dolar je pak neznatno promijenjen u odnosu na jen i njime se trgovalo po 94,90 jena. Ranije se nakratko spustio i do 94,195 jena.

U fokusu je Cipar, kojem je EU dao rok do ponedjeljka da pribavi 5,8 milijarde eura koji su preduvjet za dobivanje 10 milijardi eura 'teškog' međunarodnog paketa pomoći. Ako se dogovor u tome roku ne postigne, ECB je spreman ciparskim bankama ukinuti dotok likvidnosti.

Cipar se u petak približio tome cilju, postigavši dogovor o prodaji grčkih podružnica prezaduženih ciparskih banaka. Ciparsko predsjedništvo objavilo je da je sporazum postignut uz povoljne uvjete za otočnu zemlju.

"Svjedočimo većim kupovinama eura, što je glavni pokretač njegova današnjeg uzleta. Čini se da ulagači očekuju da će dogovor biti postignut do krajnjeg roka u ponedjeljak", kazao je Brian Kim, valutni strateg u tvrtki RBS Securities.

Kratkotrajne pritiske na euro izazvale su nepovoljne vijesti o poslovnoj klimi u najvećem gospodarstvu eurozone. Njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo danas je objavio da je optimizam poslovnih čelnika u ožujku ponovno splasnuo, nakon četiri mjeseca jačanja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙