FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je provela sve reforme na vjerodostojan održiv i nepovratan način i nema razloga za nastavak mehanizma moritoringa, rekao je u utorak u Zagrebu povjrenik EK za proširenje Štefan Fuele na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem. U obraćanju novinarima nakon što je na posebnoj sjednici vlade predstavio pozitivno treće i posljednje izvješće o moritoringu prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU, Fuele je kazao kako je Hrvatska država koja je prošla mnogo zahtjevnije pregovore o pristupanju nego njezine prethodnice. Pozitivno izvješće Fuele je sažeo u četiri glavne točke, koje se sastoje u tome da Hrvatska općenito ispunjava obveze i zahtjeve postavljene u pregovorima o pristupanju u svim poglavljima, u tome da je pokazala sposobnost da sve obveze ispuni prije pristupa, da je ispunila deset kvalitetnih zadaća navedenih u prethodnom izvješću u listopadu i u uvjerenju EK da će Hrvatska biti spremna uči u EU 1. srpnja. Predsjednik Vlade Zoran Milanović je zahvalio svima u Hrvatskoj koji su u posljednjih 20, a osobito u zadnjih 10 godina radili na ostvarenju hrvatskog članstva u EU, od predsjednika države i vlada, ministara do državnih i drugih službenika, bez kojih to ne bi bilo moguće.

ZAGREB - Europska unija namjerava od novih članica osim standardnog jačanja funkcioniranja pravne države ubuduće tražiti i veću konkurentnost nacionalnog gospodarstva, rekao je u utorak na konferenciji za novinare europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Na novinarsko pitanje treba li EU u pretpristupnom procesu posvetiti veću pozornost gospodarskim i fiskalnim problemima s obzirom na gospodarsku krizu, a i najovija događanja s Ciprom, Fuele je odogoviro potvrdno. U pravu ste. Dosad smo se usmjeravali na pravila funkcioniranja pravne države, a to ćemo raditi i ubuduće, no želimo da nove članice ostvare novu razinu konkurentnosti i tako daju svoj doprinos EU" rekao je Fuele. Podsjetio je kako je Hrvatska dragovoljno prihvatila biti dijelom Europskog semestra koji će obuhvatiti ukupnost gospodarskog upravljanja i o kojem će EK svim zemljama članicama davati preporuke kako ostvariti najveći napredak.

BERLIN - Ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Guido Westerwelle pozdravio je u utorak izvješće o pretpristupnom monitoringu koje je Europska komisija objavila u utorak, a povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavio u Zagrebu. "Pozdravljam što je Europska komisija u svom iscrpnom i uravnoteženom izvješću zaključila da Hrvatska sada ispunjava sve preduvjete za članstvo u Europskoj uniji u srpnju", stoji u izjavi njemačkog šefa diplomacije koju je Hini dostavilo njemačko veleposlanstvo u Zagrebu. "Uvjeren sam da će parlament Savezne Republike Njemačke u svojoj raspravi o njemačkoj suglasnosti pristupu Hrvatske na primjeren način uzeti u obzir pozitivno izvješće Komisije. Tijekom pristupnih pregovora nije bilo olakšica za Hrvatsku. Jednako tako je važno što je Vlada Republike Hrvatske izjavila da će i nakon pristupa nastaviti s reformskim nastojanjima", poručio je Westerwelle.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina nije spremna na dodatne ustupke Hrvatskoj kako bi joj se i nakon 1. srpnja omogućio izvoz roba na bosanskohercegovačko tržište pod postojećim povoljnim uvjetima, izjavio je u utorak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Odgovarajući na pitanja zastupnika o pripremama za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, postavljena tijekom aktualnog sata na zajedničkoj sjednici obaa doma Parlamenta BiH, ministar Šarović je kazao kako je trenutačno najveća pozornost usmjerena na pregovore o dodatnom protokolu na trgovinski sporazum između EU i država-članica Zone slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), koju Hrvatska mora napustiti 30. lipnja. Članstvo u CEFTA-i Hrvatskoj je osiguravalo bescarinski izvoz u države-članice te asocijacije, a nakon njezina ulaska u EU to više neće biti moguće.

MOSTAR - Program pomoći hrvatske vlade za obnovu porušenih obiteljskih domova prognanim Hrvatima u Bosni i Hercegovini trebao bi se nastaviti najkasnije u svibnju nakon što su otklonjene zapreke nastale prije više od dvije godine oko promjene načina uvoza doniranog građevinskog materijala i plaćanja carina u toj zemlji, objavili su mediji u Mostaru pozivajući se na ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u BiH. "Na više sastanaka koje su održali predstavnici dva ministarstva usuglašen je protokol sukladno kojem je moguć nastavak daljnje implementacije projekta", rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić. Vlasti BiH su se obvezale da će prigodom uvoza doniranog građevnog materijala iz Hrvatske platiti PDV koji će im kasnije vratiti Uprava za neizravno oporezivanje putem povrata poreza, objasnili su iz ministarstva. Istodobno odlukom vlasti BiH ukinuto je plaćanje carinskih obveza na ove donacije. Po riječima ministra Ljubića, iz ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova RH su ih izvijestili da će se napraviti revizija odobrenih korisnika i nastaviti s projektom najkasnije do početka svibnja ove godine.

SARAJEVO - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) u utorak je pozvao sve dužnosnike i tijela vlasti u Federaciji BiH da prestanu s opstrukcijama i osiguraju funkcioniranje tog entiteta koji je već mjesecima suočen s teškom političkom krizom nastalom nakon raskida koalicije između Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA). "Upravni odbor PIC-a je zaključio kako se ova kriza mora riješiti unutar domaćih političkih institucija", izjavio je novinarima britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey nakon sjednice održane u Sarajevu. Konstatirajući kako je odgovornost za rješenje krize na lokalnim političarima, Casey je odbacio mogućnost intervencije međunarodne zajednice na kojoj je ranije inzistirao HDZ BiH.

BRUXELLES - Kao posljedica krize i štednje u padu je zaposlenost, u Europskoj uniji dok je financijsko stanje kućanstava nestabilno, utvrdila je Europska komisija u izvješću objavljenom u utorak. Negativni učinci proračunskih restrikcija i povišenje poreza na prihode su sve vidljiviji u nekim državama članicama, naglašava se u u izvješću. Pogoršava se socijalna kriza u Europi. U određenom broju zemalja nema znakova poboljšanja. Najsiromašniji su najteže pogođeni, precizirao je europski povjerenik za socijalne poslove Laszlo Andor. Nezaposlenost je i dalje rasla u siječnju 2012. i sada zahvaća 26,2 milijuna ljudi u Uniji (19 milijuna u eurozoni), ili 10,8 posto aktivnog stanovništva (11,9 posto eurozone). Raskorak u pogledu nezaposlenosti između juga i periferije i s druge strane sjevera eurozone je dosegao 10 posto u 2012. godini. Ne samo da je nezaposlenost mladih dosegla vrhunac u cijeloj Uniji (23,6 posto aktivnih mladih je bilo bez zaposlenja u siječnju 2013.), već se trajanje nezaposlenosti produžuje.

BRUXELLES - NATO savez je u utorak objavio da nema namjeru vojno intervenirati u Siriji nakon što je je sirijski oporbeni vođa rekao da bi SAD trebale projektilima Patriot štititi područja pod nadzorom pobunjenika od zračnih napada snaga predsjednika Bašara al-Asada. "NATO nema namjeru vojno intervenirati u Siriji", rekao je neimenovani dužnosnik tog saveza nakon što je vođa sirijske oporbe Moaz Alhatib rekao kako je američkog držacvnog tajnika Johna Kerryja zamolio da američke snage projektilima Patriot pomognu u obrani sjevernih područja Sirije koja su u rukama pobunjenika. Tri zemlje članice NATO-a poslale su bitnice tih projektila zemlja-zrak u Tursku kako bi štitili njezine gradove od mogućih napada iz Sirije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙