FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati.

ZAGREB - Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom nije samo pitanje dobrosusjedskih odnosa već se radi i o strateškom interesu Slovenije, potvrdila je u razgovoru za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista mandatarka za sastav slovenske vlade Alenka Bratušek. "Slovensko i hrvatsko gospodarstvo neraskidivo je povezano. Otvaranje granica ulaskom Hrvatske u EU dodatno će potaknuti bogatu gospodarsku suradnju dviju država", rekla je Bratušek, potvrđujući svoj stav o nužnosti ratifikacije iznesen u srijedu kad je pred slovenskim parlamentom predstavljala program. "Veselim se vremenu kada građani Hrvatske i Slovenije na granici neće više susretati policiju i kada ispred graničnih prijelaza neće više biti dugih kolona, naročito kamiona", dodala je ona.

TOKIO - Japan i Europska unija će krajem ožujka održati summit sa svrhom službenog pokretanja pregovora o postizanju sporazuma o slobodnoj razmjeni, izvijestio je u nedjelju japanski tisak. Predsjednici Europske unije Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso će otići u Tokio posljednjeg tjedna ožujka na sastanak s japanskim premijerom Shinzom Abeom, piše financijski list Nikkei. Tijekom tog susreta trebao bi biti postignut konačan sporazum o pokretanju dugo očekivanih pregovora dviju velikih gospodarskih sila. Europski i japanski čelnici će također održati odvojene pregovore o političkom sporazumu o suradnji u sektoru sigurnosti, okoliša, znanosti i tehnologija.

DAMASK - Spreman sam za dijalog s nenaoružanom oporbom i nemam namjeru podnijeti ostavku, rekao je sirijski predsjednik Bašar al Asad u razgovoru za Sunday Times. "Spremni smo razgovarati sa svima, uključujući i pripadnike militantnih skupina koji polože oružje", rekao je Asad tijekom razgovora koji je snimljen prošlog tjedna u Damasku. Krajem veljače, tijekom posjeta Moskvi, sirijski je ministar vanjskih poslova Valid al-Muallem prvi put spomenuo da su sirijske vlasti spremne razgovarati s pobunjenicima o završetku oružanog sukoba u kojem je , prema podacima UN-a, dosad poginulo najmanje 70.000 ljudi. Oporba je odbacila bilo kakve pregovore prije odlaska predsjednika Asada s vlasti. Odlazak s vlasti neće riješiti krizu u zemlji, "Ako je taj argument točan, to bi značilo da bi borbe prestale istog trenutka kad ja više ne bih bio na vlasti. To je apsurdno kao što se jasno vidi iz primjera u Libiji, Jemenu i Egiptu", naglasio je.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙